Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром купував паливо для бомбардувальників в Європі? Кого підозрюють в допомозі РФ

Одна з європейських компаній спільно з російським монополістом експлуатує газові родовища в Західному Сибіру

Колаж: Pro Гроші

Газпром та Wintershall Dea причетні до поставок авіапалива для бомбардувальників РФ

Колаж: Pro Гроші

Німецьку нафтогазову компанію Wintershall Dea підозрюють у поставках російському Газпрому газового конденсату, який могли використовувати в авіапаливі під час бомбардування українських міст.

Про це йдеться у спільному розслідуванні телеканалу ZDF та тижневика Der Spiegel.

Журналісти з'ясували, що спочатку Wintershall Dea продає газовий конденсат Газпрому. А уже потім російський монополіст постачає паливо на авіабази, пілотів яких в Україні звинувачують у воєнних злочинах.

Підконтрольний Кремлю Газпром є найважливішим виробником авіаційного палива в Росії, а також партнером німецької нафтогазової компанії Wintershall Dea. Компанія експлуатує газові родовища в Західному Сибіру спільно з Газпромом і виробляє велику кількість газового конденсату як побічний продукт.

В Wintershall Dea пояснили, що конденсат передається Газпрому "безпосередньо зі свердловини". В німецькій компанії визнають, що не можуть впливати на те, як Росія розпорядиться цим конденсатом. Тобто гарантувати того, що сировна використовуватиметься у цивільних цілях, не можна.

Водночас, у Wintershall Dea вважають надуманим твердження про те, що газовий конденсат використовується для виробництва авіаційного палива для бомбардувальників, які Росія направляє в Україну.

Водночас, дослідження показують, що газовий конденсат придатний для виробництва авіаційного палива.

Журналісти знайшли докази

Der Spiegel та ZDF відстежили постачання авіаційного палива з Омського НПЗ "Газпрому" на щонайменше дев'ять російських військових аеродромів поблизу українського кордону. Зокрема, до Морозовська та Воронежа.

Там дислокуються бомбардувальники "Сухой", які пов'язують з атаками на цивільні об'єкти в Україні. За повідомленнями, літаки з цих баз бомбардували цивільне населення, зокрема, в Чернігові та Маріуполі.

Газпром "кинув" свого найбільшого партнера

Німецький імпортер газу Uniper, одна з найбільших компаній-замовників Газпрому, повідомила про колосальні збитки за дев’ять місяців поточного року, які виникли через невиконання російським монополістом зобов’язань по контракту.

Компанія вважалася чи не найбільшим споживачем газу в Європі. Одночасно була партнером Газпрому за проєктом "Північний потік-2". Але тепер німецький уряд розглядає варіант націоналізації для порятунку через мільярди збитків, які з’явилися в результаті припинення постачання ресурсу.

Раніше ми пояснювали, чи розпочнеться опалювальний сезон в Європі на фоні припинення постачання російського газу. Також ми писали про те, чому на російського монополіста подають міжнародний позов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.