Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія обстріляла енергетичні об’єкти – які наслідки ракетної атаки 10 лютого

Російські окупанти вкотре обстріляли територію України та заподіяли шкоди інфраструктурі

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Які наслідки ракетного обстрілу України

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Російські війська вранці, 10 лютого, почали здійснювати масований ракетний обстріл України, намагаючись завдати якомога більше руйнувань критичній інфраструктурі. Внаслідок атаки пошкоджені енергетичні об’єкти, що спричинило перебої в електропостачанні.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка ситуація в Україні зі світлом на тлі масованого обстрілу.

Ця атака стала чотирнадцятою з жовтня 2022 року, коли почалися періодичні обстріли ракетами й влучання в об’єкти критичної інфраструктури. Окупантам вдалося вивести з ладу частину високовольтної інфраструктури в східному, західному та південному регіонах держави. Через це почалися збої в подачі електроенергії споживачам, стабілізаційні графіки в деяких областях не діють.

Про це повідомила пресслужба Укренерго та додала, що внаслідок нічного обстрілу дронами та ракетами також постраждала енергетична інфраструктура. Тому доводиться вживати превентивні заходи, щоб мінімізувати негативний ефект влучань та зберегти загальну мережу більш цілісною. Зокрема аварійні вимкнення вранці застосували в Києві, Київській та Дніпропетровській області.

Куди влучили ракети росіян

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що перша серія ударів по місту відбулася о четвертій ранку. Біля 10-ї години ранку ворог знову поцілив по критичній інфраструктурі. "Можуть бути перебої з електрикою, водо- та теплопостачанням, іншими комунальними послугами. Всі міські служби та ДСНС працюють над усуненням наслідків обстрілу", – зауважив міський голова.

Близько 10:40 вибухи пролунали у Хмельницькому, що підтвердив мер Олександр Симчишин. Він наголосив, що в населеному пункті можливі перебої з електроенергією. Згодом частина міста залишилася без світла, голова місцевої ОВА Сергій Гамалій попередив, що мешканцям можуть відключити водопостачання, якщо наслідки вибуху виявляться значними.

Об 11:20 очільник Львівської ОВА також зауважив, що в області очікуються проблеми зі світлом. Що стосується Києва, то за інформацією сил ППО над містом збили 10 ракет, втім це не вберегло електромережі від пошкоджень, що підтвердив мер Віталій Кличко. Енергетики кинули всі сили на відновлення системи, щоб скасувати екстрені вимкнення електрики.

На Івано-Франківщині під час першої повітряної тривоги був "приліт" в об'єкт енергетичної інфраструктури. Про це повідомила голова ОВА Світлана Онищук.

Становище прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, "є влучання в об‘єкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури в шістьох областях". При цьому довелося відмовитися від стабілізаційних графіків і запровадити аварійні вимкнення в різних регіонах. Найскладніша ситуація станом на 12:30 – у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях.

Пресслужба ДТЕК уточнила, що ракетна та дронова атака пошкодила чотири теплоелектростанції компанії, а також завдала серйозної шкоди обладнанню. Після закінчення повітряної тривоги енергетики оперативно почали ліквідовувати наслідки обстрілів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в одній з областей тестуватимуть нові графіки відключень світла. Також ми повідомляли, що українцям встановили нові ліміти на електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.