Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ввели екстрені відключення світла – в яких областях знову обмеження

Росіяни знову загрожують українцям масованими ракетними обстрілами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Де діють екстрені вимкнення світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вранці, 10 лютого, у кількох областях України довелося застосовувати екстрені відключення електроенергії. Це вимушена міра для захисту енергетичної інфраструктури від можливих пошкоджень ракетами.

Про це повідомила пресслужба ДТЕК.

В Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через зліт носія "Кинджалів" МіГ-31К у Мачулищах. Про можливий запуск ракет попередив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Тож енергетики були змушені скасувати стабілізаційні графіки та ввести екстрені обмеження у Києві, Київській та Дніпропетровській областях.

"Це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", – наголосили в ДТЕК.

Водночас в Одеській області, де протягом останнього тижня була дуже складна ситуація зі світлом, енергетики планують тестувати графіки стабілізаційних відключень. Щоб забезпечити справедливий розподіл постачання між усіма споживачами, графіки міститимуть 6 груп, аби почерговість подачі дозволяла мешканцям спрогнозувати день і встигнути здійснити заплановане.

"На жаль, ситуація в регіоні все ще складна, тому просимо вас набратися терпіння та ставитися з розумінням до можливих перебоїв у графіках", – зазначили енергетики.

Зауважимо, що до виникнення загрози з боку російської армії Укренерго надало ліміти Київщині та Дніпропетровщині. Втім показників не вистачало, щоб покрити весь необхідний обсяг. Так, Київ отримав лише 66% від потреби в споживанні, Дніпропетровська область – 59%. В Київській області взагалі не планували обмежувати мешканців, але довелося відмовитися від тестових стабілізаційних графіків.

Негативний вплив холоду

Енергетики попереджають, що через значне похолодання можуть частіше виникати аварії на підстанціях. Тож вірогідність відключень не за графіками зростає. Морози та налипання мокрого снігу здатні значно погіршити ситуацію в окремих районах чи населених пунктах. Втім невдовзі в Україну прийде потепління, тож фактор холоду зникне та припинить впливати на енергетичну систему.

Нагадаємо, що 10 лютого також планували здійснювати заміри реального споживання електроенергії в деяких областях. Так, зі світлом цілу добу мали провести жителі Волині та Київщини. Відповідно процедуру скасували. Інформація, на яку дату перенесли заміри, з’явиться невдовзі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в одній з областей тестуватимуть нові графіки відключень світла. Також ми повідомляли, що українцям встановили нові ліміти на електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.