Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли РФ

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою врегулював ціну на електричну енергію до 31 березня

Колаж: Pro Гроші

Унаслідок атак Росії багато українців лишилися без світла

Колаж: Pro Гроші

Тариф на електроенергію для населення не змінюватиметься до 31 березня 2023 року, не зважаючи на обстріли Росії.

Про це повідомили у пресслужбі Міненерго.

На засіданні 28 жовтня уряд ухвалив постанову, якою передбачив продовження дії пільгових цін на електричну енергію для побутових споживачів. Вони зберігатимуться протягом осінньо-зимового періоду 2022/2023 років – до 31 березня.

"Сьогодні, не зважаючи на війну і масовані обстріли енергетичної інфраструктури, ухвалено рішення зберегти незмінними тарифи для населення, щоб запобігти додатковому фінансовому навантаженню на наших громадян", – повідомив глава Міненерго Герман Галущенко.

Яким буде тариф для населення

Ціни на електроенергію для населення були встановлені ще з 1 жовтня 2021 року.

Фіксований тариф становить: для індивідуальних побутових споживачів – 1,44 грн/кВт год при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт год – понад 250 кВт год на місяць;

Тариф 1,68 грн/кВт год, незалежно від обсягу споживання, встановлений для таких споживачів:

  • колективних побутових споживачів;
  • гуртожитків;
  • юридичних осіб, які є власниками або балансоутримувачами майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб у частині задоволення власних потреб ВПО;
  • для релігійних організацій в частині використання електричної енергії для комунально-побутових потреб.

Також цей тариф діє у багатоквартирних житлових будинках при використанні електроенергії для технічних цілей: роботи індивідуальних теплових пунктів, котелень, ліфтів, насосів, домофонів та освітлення дворів, східців і номерних знаків.

Водночас постановою цей перелік доповнено цілями споживання на аварійне та евакуаційне освітлення, протипожежні системи, системи вентиляції, димовидалення та кондиціонування, системи сигналізації та авіаційні маяки.

Коли припинять відключати електроенергію

За даними мера Києва Віталія Кличка, вже найближчим часом фахівці Укренерго сподіваються ліквідувати всі наслідки обстрілів та стабілізувати роботу на об'єктах.

Так, спеціалісти Укренерго сподіваються протягом 2-3 тижнів нормалізувати роботу енергетичних об'єктів та припинити віялові відключення світла по Україні. Але це за умови, що не буде надзвичайних ситуацій та повторних обстрілів.

Наразі система енергозабезпечення Києва працює в екстреному режимі, через значний дефіцит електроенергії. Світло тимчасово відключається майже у всіх районах столиці. Роботу метрополітену зупиняти не збираються, однак на багатьох маршрутах наразі тролейбуси замінили автобусами, для економії електроенергії.

Також він ще раз закликав киян та місцевий бізнес скоротити споживання електроенергії через ризик великого блекауту.

Раніше ми писали про те, що буде з тарифами на електроенергію для бізнесу. Також ми пояснювали, чи можуть українці залишитися без світла на тиждень.

Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.