Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Кремлі сьогодні свято? Яке рішення ЄС змусить росіян почуватися безкарними

На думку Володимира Зеленського, світ ніяк не може наважитись перемогти енергетичну залежність від Росії

Фото: Unsplush. Колаж: Pro Гроші

Європа домовилась обмежити ціни на нафту

Фото: Unsplush. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський оцінив можливе рішення країн Європейського Союзу про стелю цін на російську нафту.

Текст заяви опублікований на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Рішення ЄС: що відомо

У суботу, 3 грудня, Рада Європейського Союзу вирішила встановити граничну ціну на нафту, що експортується з Росії, на рівні 60 доларів за барель.

Як зауважив Володимир Зеленський, така ціна є цілком комфортною для бюджету держави-терориста.

"Росія вже завдала колосальних збитків усім країнам світу свідомою дестабілізацією енергоринку. А світ ніяк не може наважитися на її справжнє енергетичне роззброєння. Це слабка позиція", — заявив Володимир Зеленський.

Також президент вважає, що вже незабаром міжнародному товариству доведеться шукати нові інструменти впливу на Росію, яка навряд чи зупинить свою агресію проти України, а можливо й розширить її на інші країни.

"Логіка очевидна: якщо обмеження ціни на російську нафту — 60 доларів, замість, наприклад, 30, про які говорили, зокрема, Польща та країни Балтії, то російський бюджет отримає на рік близько 100 мільярдів доларів. Ці гроші підуть не тільки на війну і не тільки на подальше спонсорування Росією інших, інших терористичних режимів та організацій", — підкреслив президент.

Які умови для обмеження нафти запропонував ЄС

У офіційній заяві на сайті Європейської ради зазначено, що рівень обмеження на сиру нафту, нафтові масла та масла, отримані з бітумінозних матеріалів з РФ, почнуть діяти з 5 грудня цього року.

Для танкерів, які перевозять сиру нафту походженням з Росії, придбану та завантажену до 5 грудня 2022 року та розвантажену у порту призначення до 19 грудня, буде діяти перехідний період строком 45 днів.

Зауважимо також, що 5 грудня планується запровадження ембарго на закупівлю російської нафти. Завдяки санкціям, доходи до державного бюджету країни-агресора повинні значно скоротитися. Як варіант, РФ може використати лазівки при постачанні ресурсів, наприклад, приховуючи істинного виробника.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чому у Великій Британії арештували одного із найбагатших громадян Росії. Також ми писали, чи вдасться РФ лишити Україну без газу взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.