Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

РФ тримає Європу на голці дешевих енергоносіїв та заробила $158 млрд з початку війни – Галущенко

Доходи Москви від експорту енергоресурсів більш ніж вдвічі перевищують її річний військовий бюджет

Фото: Герман Галущенко/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Герман Галущенко озвучав доходи Росії від експорту енергоресурсів

Фото: Герман Галущенко/Facebook. Колаж: Pro Гроші

За півроку війни, з 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи від експорту Росією енергоресурсів становили $158 млрд. Для порівняння, військовий бюджет росії на 2021 рік склав близько $ 66 млрд.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в Facebook.

Він наголосив, що всупереч енергетичним маніпуляціям Росії, країни Європи повинні проявити солідарність та єдність, щоб пережити важку зиму.

"Буде складно, ніхто цього не приховує, адже Росія десятиліттями тримала Європу на голці дешевих енергоносіїв. Саме зараз – час припинити це", – переконаний Галущенко.

Міністр зазначив, що перемога на енергетичному фронті – це одна з найбільш важливих складових перемоги у війні.

"Адже саме з продажу енергоносіїв (і в тому числі, до Європи), Росія отримує кошти для ракет, танків і важкої артилерії, якою вона нищить українські міста і вбиває наших громадян", – пояснив Галущенко.

Водночас, він запевнив, що ці питання треба обговорювати зі світовими політичними лідерами та суспільством, адже наслідком військової агресії РФ проти України може стати ядерна катастрофа, спровокована Росією, яка може торкнутися кожного.

"І тоді цифри в платіжках чи ціна на бензин вже не матимуть значення", – додав міністр.

Галущенко наголосив на важливості відновлення ядерної безпеки України та світу. Та повідомив, що вже кілька разів Україна була в одному кроці від аварії на ЗАЕС.

"Безпрецедентна варварська поведінка росіян щодо українських цивільних ядерних об’єктів, обстріли атомних електростанцій, військова техніка та боєприпаси біля атомних блоків – це прямий шлях до світової ядерної катастрофи", – зазначив міністр.

Раніше ми повідомляли, що Україна експортувала до ЄС електроенергії на 4,4 млрд грн. Зокрема, на таку суму компанія "Укренерго" продала доступу до міждержавних електромереж на аукціонах з 30 червня до 25 вересня.

Також ми розповідали, що Україна зможе продавати в ЄС більше електроенергії. Об'єднана європейська енергосистема ENTSO-E збільшила на 50 МВт в нічні години доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії між Україною та Європою. Тепер українські виробники електроенергії можуть експортувати сумарно 300 МВт до Румунії та Словаччини цілодобово.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.