Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна зможе продавати в ЄС більше електроенергії: як змінилися умови експорту

Наступне збільшення пропускної спроможності з сусідні країни буде обговорюватиметься в жовтні

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна розширює експорт електроенергії в Європу

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Об'єднана європейська енергосистема ENTSO-E збільшила на 50 МВт в нічні години доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії між Україною та Європою. Поставки з новими обсягами розпочнуться 23 вересня.

Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

Тепер українські виробники електроенергії можуть експортувати сумарно 300 МВт до Румунії та Словаччини цілодобово.

Водночас, в Укренерго запевняють, що під час опалювального сезону в України буде технічна можливість отримувати таку ж допомогу з європейської енергосистеми, якщо в цьому буде необхідність.

"Наступне збільшення пропускної спроможності з Румунією, Словаччиною та Угорщиною буде обговорюватиметься в жовтні, а в кінці року ми плануємо відновити роботу ще одного інтерконектора з Польщею", – йдеться в повідомленні.

В компанії назвали це рішення важливим кроком розширення пропускної спроможності між Україною та ЄС.

Дохід від експорту

Надходження НЕК "Укренерго" від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії з 30 червня по 18 вересня складав понад 4,1 млрд грн.

Водночас експорт електроенергії за перші два тижні вересня встановив торговий рекорд – 131 млн доларів. Показник йде одразу після традиційно великих обсягів сільгосппродукції.

Впродовж 12-18 вересня доступний обсяг перетинів до Словаччини та Румунії був проданий в повному обсязі. З 5 вересня його сукупна величина становила 300 МВт в денні та вечірні години (з максимальним споживанням) і 250 МВт в нічні.

Як відомо, 7 червня 2022 року ENTSO-E погодило поетапне розширення можливостей для експорту та імпорту електроенергії між Україною та сусідніми країнами ЄС за умови впровадження організаційно-технічних передумов.

НЕК "Укренерго" разом з іншими ОСП ENTSO-E виконали необхідні передумови. В результаті було віновлено обмежений імпорт/експорт електроенергії між Україною та Румунією і Словаччиною. З 30 червня доступна пропускна спроможність між цими країнами становила 100 МВт, а з 30 липня її було збільшено до 250 МВт. Можливості для подальшого збільшення доступної потужності для міждержавної торгівлі електроенергією між Україною та ЄС регулярно оцінюються ENTSO-E на основі міркувань стабільності та безпеки синхронної роботи енергосистем України та континентальної Європи.

Раніше ми писали, що країни Європейського Союзу підготували проєкт, який дозволить модернізувати видобуток енергії. Також ми пояснювали, як економити на електроенергії, ні в чому собі не відмовляючи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.