Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Програму обміну старих ламп скоротили: про що варто знати українцям

З'ясували подробиці обміну старих лампочок розжарювання на нові

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як обміняти старі лампи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадянам продовжують видавати безплатні LED-лампи в обмін на старі лампи розжарювання. Однак, вже не у всіх відділеннях Укрпошти можна їх обміняти.

Про це повідомила пресслужба "Дії".

Як дізнатися перелік відділень Укрпошти

Список відділень, де видають нові лампи, можна довідатися під час подання заявки на обмін через додаток державних послуг "Дія".

Які дати завершення програми в селах

У селах нові лампочки можна буде отримати до кінця квітня. З 1 травня обмін буде доступний лише у 23 відділеннях Укрпошти в містах-мільйонниках та обласних центрах країни.

У рамках програми залишилося ще 11 млн лампочок "на роздачу". Загалом Європейський союз надав 35 млн LED-ламп, закупівлю ще 5 млн профінансувала Франція.

Обмін старих ламп на LED: як подати заявку

  • авторизуватися в програмі, зайти в меню "Послуги" та обрати пункт "Обмін ламп";
  • ввести номер телефону та вибрати доступне відділення Укрпошти, в якому і відбуватиметься обмін;
  • дочекатися повідомлення від "Дії": коли заявку підтвердять, на обмін ламп у вибраному відділенні пошти буде п'ять днів.

Коли почали міняти лампочки в селах

Яки ми писали раніше, з 25 лютого програма обміну старих лампочок на енергоефективні LED-лампи стартувала в селах. Тож жителі майже всіх куточків України змогли замовити та забрати п’ять екземплярів у відділенні Укрпошти.

Зазначається, що доступ до ініціативи матимуть також мешканці населених пунктів, які розташовуються близько до зони проведення активних бойових дій, іншими словами – прифронтових. Мова про частину сіл Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Українцям потрібно знайти вдома п’ять старих ламп розжарювання і завчасно замовити таку ж кількість LED-ламп через додаток "Дія". При цьому варто обрати свій населений пункт і вказати адресу Укрпошти. Потім потрібно дочекатися сповіщення про надходження вашого замовлення в обране відділення.

Звісно, можна не здійснювати попередню реєстрацію на обмін, а одразу прийти на пошту зі своїми лампочками. Щоправда, варто бути готовим до відсутності енергоощадних екземплярів, які можуть розібрати раніше. Як додають представники Міністерства, у багатьох містах, де вже майже місяць проводиться обмін лампочок, постійно виникають великі черги у відділеннях якраз через те, що українці не замовляють заздалегідь, а приходять без попередньої реєстрації.

Втім це не завадило громадянам обміняти вже понад 7 мільйонів штук. Організатори впевнені, що новий проєкт економії дозволить зберегти7-10% електроенергії в моменти пікового навантаження. Але цього можна очікувати тільки після масової заміни ламп в оселях.

Нагадаємо, що право на обмін мають лише повнолітні українці, адже для успішного здійснення процедури на пошту потрібно принести паспорт громадянина та ідентифікаційний номер.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці вже можуть безплатно обміняти старі лампи на енергоефективні. Також ми повідомляли, коли українці зможуть отримати безплатні LED-лампи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.