Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці вже можуть безплатно обміняти старі лампи на енергоефективні – як це зробити

Обов’язкова умова для обміну – старі лампочки розжарювання повинні бути робочими

Фото: Укрпошта, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати енергоефективні лампи

Фото: Укрпошта, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

30 січня в Україні розпочався перший етап заміни мільйонів звичайних старих лампочок в домівках українців на енергоефективні LED-лампи, які допоможуть економити споживання електроенергії, що особливо важливо в умовах сьогодення, коли генерація на низькому рівні.

Деталі повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Він зазначив, що лампи компанії Philips передали країни Європейського Союзу. Їх розподілять між громадянами, які заздалегідь оформлять заявку на обмін чи принесуть 5 справних лампочок до будь-якого відділення Укрпошти. Але у другому випадку варто бути готовим до відсутності LED-ламп, адже їх можуть швидко розібрати чи не привезти до моменту відвідування.

Тому бажано зареєструвати обмін у додатку "Дія" наступним чином: у розділі "Послуги" виберіть пункт "Обмін лампочок", вкажіть номер телефону та відділення Укрпошти, де плануєте забрати новенькі світлодіодні лампи, а також зазначте їх тип та кількість. Коли в обраному відділенні з’являться ваші екземпляри, на телефон надійде push-сповіщення із підтвердженням.

Протягом 5 робочих днів потрібно завершити процес, прийшовши з паспортом громадянина та РНОКПП (ІПН). Важлива примітка: обміняти старі лампи можуть тільки повнолітні громадяни України, тож обмін не вдасться здійснити, якщо вам не виповнилося 18 років.

Які міста першими отримають партію LED-ламп

За словами Ігоря Смілянського, всього заплановано отримання 50 мільйонів ламп. Цей проєкт ініціювали президент Володимир Зеленський та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Передбачається, що обсягу вистачить, аби знизити споживання електрики в оселях на 7-10% при пікових навантаженнях. Можливо, показник не здається вагомим, проте він дорівнює одному атомному реактору електростанції. Тож цільовий ефект допоможе значно скоротити дефіцит електроенергії.

Спершу партії ламп відправили до всіх обласних центрів України, а також у Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг, де ситуація найскладніша. Плюс саме з цих населених пунктів надійшло найбільше запитів через "Дію". Згодом лампочки з'являться у всіх містах, районних центрах, дійдуть навіть до невеликих сіл.

Як уточнив гендиректор Укрпошти, період наприкінці січня та на початку лютого обрали невипадково, адже тоді немає черг для оплати комунальних послуг чи отримання пенсійного забезпечення. Тож обмін проходитиме комфортно та не затратно по часу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрпошта повідомила про важливе оновлення. Також ми повідомляли, що українці можуть розрахувати вартість розмитнення авто в "Дії".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.