Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головний ворог – не темрява. Про що насамперед потрібно подбати українцям у разі блекауту

В YASNO пояснили, як кожен українець має підготуватися до можливих відключень світла цієї осені та зими

Фото: Укренерго, УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вже зараз підготуватися до відключень світла

Фото: Укренерго, УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Восени та зимою російські військові продовжать бити по об'єктах енергетичної інфраструктури. Саме тому українці вже зараз повинні підготуватися до відключень світла. При цьому готуватися потрібно до різних сценаріїв.

Таку пораду дав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко в колонці для NV.

Він переконаний, що нові обстріли об'єктів інфраструктури будуть з високою ймовірністю. При цьому бити будуть з урахуванням помилок і нових розвідданих про стан енергосистеми на кожній ділянці.

"Бити будуть з урахуванням нових знань, які вони здобули за майже два роки обстрілів. Бити будуть з урахуванням більш варіативних засобів", – зауважив Коваленко.

Він додав, що попри загрозу українці повинні вірити в ЗСУ. Та потрібно розуміти, що ППО не зможуть закрити небо над Україною на 100%. Тому все ж потрібно готуватися до зими, виходячи з того, що влучання будуть.

Також потрібно розуміти, що відновлення постачання електроенергії після влучань буде дуже різним в залежності від конкретної ситуації.

Як підготуватися до відключень світла

Гендиректор YASNO порадив українцям перш за все подумати про себе, щоб пережити наступну осінь та зиму. Він також пояснив, про що потрібно подбати насамперед.

"Памʼятайте, що головний ворог не темрява, а холод. Тому подумайте про це заздалегідь. І я вам скажу, що заздалегідь – то було декілька місяців тому", – зауважив Коваленко.

Крім того, з минулого сезону не змінилися ключові поради – потрібно забезпечити себе водою, їжею, одягом, альтернативними видами живлення.

Також гендиректор YASNO рекомендує продумати свої дії відразу за декількома сценаріями. Особливо це стосується жителів багатоквартирних будинків.

"Якщо кожний подумає про себе, то разом точно переживемо і переможемо", – переконаний Коваленко.

Скільки можуть тривати відключення світла взимку

За прогнозами експертів, цієї осені та зими відключень світла не уникнути. Колишній міністр енергетики Іван Плачков пояснив, що наращі працездатного обладнання в мережі залишилося близько 30%, а тому відключення світла можливі з "вкрай високою" ймовірністю. Однак екс-міністр переконаний, що наразі зарано говорити про тривалість.

"Відключення, скоріш за все, будуть. Причому якщо зима буде теплою – то це одна ситуація", – пояснив Плачков.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук також переконаний, що відключень електроенергії українцям не уникнути, навіть якщо нових ударів по інфраструктурі не буде. При цьому, за його прогнозом, в найгіршому випадку відключення можуть тривати й по 8, і по 10 годин.

Раніше ми писали про те, що у ЗСУ кажуть про ймовірність блекауту цієї зими. Також ми розповідали, чи буде блекаут в Україні та як до нього підготуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.