Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У трьох областях України запровадять графіки відключення світла – коли і кого стосується

В Україні триває підготовка до нового опалювального сезону, тим часом місцеві влади вже підготували графіки відключень електроенергії для побутових споживачів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили графіки погодинних відключень світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі регіони вже підготували графіки відключення електроенергії на випадок дефіциту струму. Наразі відомо, що відповідні плани існують як у мінімум у трьох областях країни.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила докладно розповісти про те, де в Україні готуються запроваджувати віялові відключення світла.

Львівська область

Графіки відключень від світла споживачів збираються запровадити з 1 жовтня. За словами речниці "Львівобленерго" Галини Петрушко наразі енергетики інформують громадян, до яких саме груп у графіках відключень вони належать.

Полтавська область

За інформацією очільника Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна, в регіоні восени та взимку діятимуть одразу шість черг відключення світла.

"Розроблено графіки відключень електроенергії, розраховані на шість черг. І графіки обмеження для промислових споживачів. До роботи готові 12 модульних котелень. Робота триває. Ворогу не вдасться зламати нас!" – написав посадовець у своєму Telegram-каналі.

Вінницька область

В регіоні планують застосовувати як планові, так і аварійні відключення світла. Відповідні графіки вже розробили у "Вінницяобленерго".

На підприємстві кажуть, що застосовуватимуть їх тільки якщо в енергосистемі буде дефіцит генерації або виникатимуть аварії у різних операторах системних передач.

Відомо, що електроенергію, якщо треба, вимикатимуть впродовж дня чи ночі на 2 чи 4 години. Стільки ж часу жителі області та міста зможуть користуватися світлом.

Що стосується інших регіонів, то наразі інформації про їхню підготовку до відключень світла відсутня. Однак не виключено, що місцева влада та енергетики вже над цим працюють.

Також зауважимо, що створення графіків відключення електроенергії не означає, що їх обов'язково використовуватимуть. Усе залежить від того, чи буде дефіцит електроенергії в енергосистемі та від дій російських окупантів.

Що кажуть про блекаут у Міністерстві енергетики

Нещодавно профільний міністр Герман Галущенко зазначав, що відключень світла вдасться уникнути, якщо не буде нових масованих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури. Хоча деякі експерти сумніваються, що країні вдасться перезимувати без погодинних графіків відключень світла.

Найбільша проблема – зростання обсягів споживання електрики у холодну пору року. Це означає, що навіть за умови відсутності ворожих обстрілів, навантаження на енергосистему, яка ще не відновилася, зросте. Тобто й без обстрілів збільшиться навантаження на енергосистему, яку ще не відновили до оптимального стану.

Раніше ми розповідали, з якими речами буде легше пережити зимовий блекаут. Також ми писали, скільки доведеться заплатити за підготовку до складної зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.