Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приховують правду про "Північний потік-2"? За що АМКУ оштрафував українські компанії

Компанії відмовилися надати інформацію на вимогу Антимонопольного комітету

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Українські компанії оштрафували на приховування даних про "Північний потік-2"

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

На дві українські компанії, що є дочірніми підприємствами французької Engie та голандської Shell, отримали від Антимонопольного комітету величезні штрафи за відмову надати інформацію.

Деталі повідомила пресслужба відомства у Facebook.

Мова йде про ТОВ "Альянс Холдинг" і ТОВ "Енжі Енерджі Менеджмент Юкрейн", які відмовилися доповісти Тимчасовій адміністративній колегії Антимонопольного комітету України щодо факту укладання своїми материнськими компаніями угод, пов’язаними з "Північним потоком-2".

Порушили вимоги законодавства

Ще у вересні минулого року розпочалося розслідування дій іноземних корпорацій ПАТ "Газпром", Uniper Gas Transportation & Finance BV, Engie Energy Management Holding Switzerland AG, OMV Gas Marketing Trading & Finance BV, Shell Exploration and Production ( LXXI) BV, Wintershall Nederland Transport and Trading BV.

Розслідування спрямовувалося на законність укладання угод про фінансування проєкту "Північний потік-2". Комітет запідозрив, що розподіл повноважень між його учасниками та узгоджені заздалегідь дії могли призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції.

Статтею 63 Закону "Про захист економічної конкуренції" передбачається, що у випадку спільної діяльності суб’єкти господарювання повинні обмінюватися між собою інформацією та вживати заходів, які допоможуть запобігти порушенням законодавства. Тож комітет звернувся до українських "дочок" компаній, які пов’язані відносинами контролю із зазначеними вище корпораціями.

Вони не є безпосередніми учасниками проєкту "Північній потік-2", але зобов’язані надати дані. Конкретно – підтвердити чи спростувати факт укладання угод. А також, у випадку ствердної інформації, довести отримання дозволів на зазначені дії.

Скільки доведеться заплатити

Проте жодна фірма не спромоглася відреагувати на запит Антимонопольного комітету, що ускладнило проведення розслідування і не дозволило встановити фактологічне підґрунтя.

"Жоден із відповідачів не виконав вимоги. Неподання інформації не дало можливості встановити, чи повинні були згадані компанії отримувати дозвіл АМКУ, тож наразі неможливо встановити наявність чи відсутність в їхніх діях порушення відповідного законодавства", – йдеться у повідомленні.

На "дочку" Shell – Альянс Холдинг – наклали найбільший штраф з усіх, які коли-небудь встановлював АМКУ за цей вид порушення. Мова про 43,452 млн грн. Енжі Енерджі Менеджмент Юкрейн отримала лише 3,941 млн грн штрафу.

Зауважимо, що раніше схожа ситуація сталася у Німеччині. Видання Die Welt і Bild надіслали запит Кліматичному фонду MV Climate Foundation (має тісні зв'язки з Газпромом), який розподіляв замовлення на завершення будівництва "Північного потоку-2" між компаніями. Керівництво фонду відмовилося оголосити назви 80 фірм, що виконували завдання на загальну суму 165 млн євро. Тож Die Welt і Bild звернулися до суду, який ухвалив рішення на користь видань.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на "Північному потоці" проведуть нове розслідування. Також ми повідомляли, що на "Північних потоках" знайшли незаперечні докази злочину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.