Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На "Північних потоках" знайшли незаперечні докази злочину – хто буде відповідати

Раніше доступ до місць пошкодження отримав оператор трубопроводу – Nord Stream AG

Фото: Reuters. Колаж: Pro Гроші

На місці аварії "Півничних потоків" знайшли залишки вибухівки

Фото: Reuters. Колаж: Pro Гроші

Після довгого розслідування місця аварії на "Північних потоках" служба безпеки Швеції знайшла докази диверсії й нападу на трубопровід.

Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

Зазначається, що недалеко від газогонів, у яких зберігався метан, знайдено залишки вибухівки. Саме через неї відрізки труб зазнали чималих пошкоджень, а у Балтійське море вилилися тонни шкідливої для екології речовини. На основі огляду експерти задокументували значні пошкодження, які, швидше за все, з’явилися внаслідок диверсії.

"Розслідування велике і складне. Досудове розслідування, що триває, має показати, чи можна комусь вручити підозру і згодом притягнути до відповідальності", – зазначили у відомстві. Служба безпеки Швеції обстежувала місце злочину, як вже з’ясувалося, за підтримки берегової охорони, збройних сил та поліцейського управління.

Що відомо про диверсію

Розслідування аварії, яка сталася наприкінці вересня, проводять спільно Німеччина, Швеція та Данія. На початку листопада доступ до обстеження місця вибухів отримав оператор трубопроводу – Nord Stream AG. Дозвіл надали в агенції геоданих Данії. Деякий час до того компанія завершила збір даних на місці пошкодження першої нитки газопроводу, яка розташовується у винятковій економічній зоні Швеції.

Нагадаємо, нещодавно компанія SpaceKnow проаналізувала архівні супутникові знімки 90-денної давності за допомогою використання сучасних технологій та алгоритмів виявлення військової техніки. Вдалося з'ясувати, що за кілька днів до першого вибуху неподалік місця аварії проходили два великі кораблі, в яких були відключені датчики відстеження розташування.

Цю інформацію передали чиновникам НАТО разом з даними, кому з найбільшою ймовірністю могли належати судна. Але офіційно національну приналежність кораблів не оголошували. Тепер, коли знайшли залишки вибухової речовини й довели вчинення злочинних дій, не виникає сумнівів, що ті судна мають відношення до ситуації.

До речі, ділянка першої нитки труби повністю зруйнована, а фрагменти конструкції розкидані на відстані не менше 250 м. Це говорить про велику силу вибуху, який зміг спричинити масштабну хвилю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Німеччина оцінила стан "Північного потоку". Також ми повідомляли, що злочин на "Північному потоці" скоро розкриють.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.