Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща чекає на перші ешелони з українським вугіллям: скільки його та коли прибуде

Зеленський пообіцяв збільшити квоти для Варшави, як тільки це дозволятиме енергетична ситуація України

Фото: ОП, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Україна направить Польщі перші ешелони з вугіллям

Фото: ОП, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Протягом найближчого тижня очікуються перші поставки українського вугілля до Польщі. Наразі досягнені домовленості про 100 тисяч тонн вугілля.

Про це в ефірі Польського радіо заявив голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик.

За його словами, майбутні поставки вугілля стануть "проявом солідарності" Києва з Варшавою. Як відомо, Польща використовує більше вугілля, ніж Україна, у своїй енергосистемі.

"На першому етапі Україна виділила для Польщі квоту у 100 тисяч тонн вугілля. Перші ешелони повинні прибути до Польщі упродовж тижня", – заявив Дворчик.

Водночас, польська сторона розраховує на збільшення поставок вугілля з України. За словами Дворчика, під час візиту прем’єра Матеуша Моравецького до Києва 9 вересня президент України Володимир Зеленський пообіцяв збільшити квоти для експорту до Польщі, як тільки це дозволятиме енергетична ситуація України.

Відтак, як підкреслив польський урядовець, все залежатиме від розвитку військово-політичної ситуації в Україні.

Крім того, Дворчик повідомив, що Україна робить все можливе, щоб електроенергія з Хмельницької АЕС почала постачатися в Польщу вже в цьому році. Він зазначив, що для Польщі, це, без сумніву, було би значною підтримкою, оскільки ціни електроенергії в Україні є нижчими, ніж в Європі.

Польський урядовець зауважив, що для реалізації цього проєкту потрібно здійснити певні інвестиції, що не так легко зробити у країні, де триває війна.

Як відомо, Зеленський 9 вересня під час спільної пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом та прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким запевнив у наданні з боку України допомоги Польщі задля виходу з майбутніх енергетичних ризиків і викликів.

Раніше ми писали, що Україна експортувала до ЄС електроенергії на 4,4 млрд грн. Саме на таку суму компанія "Укренерго" продала доступу до міждержавних електромереж на аукціонах у період з 30 червня до 25 вересня.

Також ми розповідали, що Естонія готується до можливих перебоїв з електрикою цієї зими через енергетичний шантаж Росії. Такий сценарій можливий, якщо агресор захоче відключити від загальної енергосистеми країни Балтії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.