Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

План ворога спрацює? Чи вдасться Росії одночасно "вимкнути" всю Україну

У деяких регіонах ситуація з електрикою надскладна, а тому людей просять обмежити споживання електроенергії

Колаж: Pro Гроші

Енергетики досі працюють на об'єктах енергетичної інфраструктури

Колаж: Pro Гроші

Ворог вже знищив близько 50% енергетичної інфраструктури України, а саме трансформатори, генератори, розподільчі мережі. Але одночасно залишити без світла всю Україну Росії не вдасться.

Про це сказав заступник міністра енергетики Фарід Сафаров на загальних зборах European Business Association.

Заступник міністра каже, що повного блекауту не буде. Все через те, що система електропостачання побудована так, що одночасно вимкнути електроенергію в усіх частинах країни неможливо.

"Є резервні способи й лінії передачі електроенергії. Але ми не можемо передбачити, наскільки потужними можуть бути наступні удари. Але точно можемо сказати, що навіть якщо трапиться щось страшне, наші працівники, інженери спробують відновити електропостачання", – заявив Фарід Сафаров.

Наразі головне завдання для України – використовувати будь-яке обладнання, щоб швидко відновлювати енергопостачання.

Зеленський повідомив, де ситуація з електрикою надскладна

Президент зазначив, що енергетики досі працюють на об'єктах енергетичної інфраструктури, щоб якомога швидше стабілізувати роботу та поновити постачання електроенергії. Однак в деяких регіонах ситуація залишається надскладною, а саме:

  • у м. Києві та області;
  • у Вінницькій області;
  • у Сумській області;
  • у Тернопільській області;
  • у Черкаській області;
  • у Одеській області.

Зеленський закликав мешканців цих регіонів обмежити споживання електроенергії, особливо в пікові години.

Скільки ще відключатимуть світло

Генеральний директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко прогнозує, що Україна буде жити в режимі періодичних відключень електроенергії до кінця березня.

За словами підприємця, не варто сподіватися, що росіяни зупиняться на досягнутому. На його думку, обстріли енергетичної інфраструктури продовжаться. І якщо силам ППО вдасться збити ракети й вони не долетять до цілей, можливий позитивний сценарій – повна відмова від віялових відключень електроенергії.

Але при пошкодженнях мережі українцям доведеться сидіти без світла не одну годину чи дві, як відбувається при планових обмеженнях, а значно довше. Ситуація буде коригуватися залежно від змоги енергетиків швидко відремонтувати систему і розподілити навантаження по споживачах.

"Базовий сценарій такий: якщо нових атак на енергомережу не буде, то за нинішніх умов генерації електроенергії дефіцит потужності може бути рівномірно розподілений по всій країні. Це означає, що відключення будуть скрізь, але менш тривалими", – уточнив Сергій Коваленко.

Раніше ми писали, які забуті звички повернулись до українців через відключення світла. Також ми повідомляли, чому не варто боятися блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.