Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все, що нас рятувало раніше: які забуті звички повернулись до українців цієї осені

Рівень життя українців росте, спосіб ведення побуту змінюється, проте ситуація з відключеннями електроенергії змусила багатьох із нас згадати про старі й вже забуті звички

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Коли зникає світло, у багатьох зникає і вода, і тепло, і зв'язок, і навіть інтернет

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після масштабних терористичних обстрілів, які росіяни спрямовують на критичну інфраструктуру нашої держави, українцям продовжують відключати світло. Однак всі розуміють, що це вимушена міра, до якої треба підготуватися. А тому українці згадали про старі методи обігріву, приготування їжі та організації свого побуту, та використовують їх тепер, у найскладніший за останні десятиліття опалювальний сезон 2022-2023.

Сайт Pro Гроші зібрав історії читачів про те, як вони переживають цей період і що вже давно забуте повернулося до їхнього життя.

Тепло буде навіть у повній темряві


У багатьох людей опалення залежить від електроенергії. Восени лунало багато закликів купувати дрова, однак не у всіх є можливість їх використовувати. А от в кого є, ті вже повернули собі звичку топити груби та печі, аби зігрітися.

Ірина розповіла, що її батьки живуть у приватному будинку, і в них стоїть газовий котел. Однак з віяловими відключеннями вони повернулись до закинутої груби й вперше за довгий час скористались таким методом для обігріву.

Але ті, в кого такої можливості немає, але є проблема непрацюючого газового котла, також знайшли вихід. Сергій розповів нам, що років 5-6 тому у них на вулиці була проблема постійних аварій і відключень електроенергії. До того, як купити генератор, він встановив акумулятор та спеціальний безперебійник. Завдяки цьому котел постійно був підключений до джерела живлення, і так будинок опалювався без перебоїв.

Щойно зникає електроенергія, безперебійник перемикається на акумулятор і дає живлення котлу. Як тільки світло з'являється – система знову працює від звичайної розетки, а акумулятор починає автоматично заряджатися. Звісно, недолік є в тому, що опалення буде рівно стільки, скільки є заряду в акумулятора. Але під час відключень по 4 години цього повністю вистачає, сім'я в теплі, – пояснив чоловік.

Цю систему не використовували вже давно, але цієї осені довелося все згадати. Сергій додав, що тепер зранку в усіх в родині є звичка набирати воду, щоб під час відключень була в будинку.

Тепер і колонку зі скважиною частіше використовуємо, бо коли немає світла, а в хаті немає води, беремо її там, – зазначив він.

Крім цього є ще кілька старих звичок, до яких повернулись люди цієї воєнної осені.

Від завантаження фільмів до зняття готівки


Ірина розповіла, що нова стара звичка з'явилась, коли почались проблеми зі зв'язком та інтернетом. Вони стають значно гіршими, поки триває відключення, а тому зайняти себе переглядом відео та фільмів онлайн стає неможливо. Тут дівчина згадала шкільні часи.

Я почала завантажувати фільми на ноутбук. Востаннє таке робила ще в школі, коли не було нормального інтернету, – поділилась Ірина.

Але деякі люди пішли ще далі від ґаджетів і тепер частіше переглядають друковані фотографії. Як Юлія, яка розповіла ще й про те, що тепер, замість заміток в телефоні, вона їх пише в блокноті.

Та є ще фінансове питання. За останні роки кількість безготівкових розрахунків в Україні дуже зросла, люди користуються картками, а також розраховуються смартфонами. Але в умовах повномасштабної війни цю звичку теж довелося відкоригувати.

Більше почала користуватися готівкою. На карті основну суму залишаю, але розраховуюсь все одно готівкою, – розповіла Юлія.

Так, людям довелось не лише повертати старі звички, а і напрацьовувати нові. Раніше ми розповідали історії людей про те, як вони змушені будувати плани по-новому через віялові відключення.

Все залежить від світла


Одна з наших читачок раніше нам розповідала, що відтепер, перед тим як записатися на певні послуги, вона завжди уточнює, чи може заклад працювати без світла, чи є в нього генератори. Також вона дивиться адресу і звіряє графіки, коли там буде відключення.

Інші намагаються поїхати з дому, коли світло вимикають, щоб вирішити всі справи поза домом у цей період. Деякі записуються в спортзали, дехто ходить в супермаркети купувати продукти, а хтось, навпаки, сидить вдома і вигадує розваги там.

Читайте історії українців, які зібрав сайт Pro Гроші, про те, чим займаються українці та як змінились звички під час відключень електроенергії.

Крім того, ми розповідали про те, чи можуть відключення світла вплинути на ринок нерухомості в Києві й що треба робити із заробітками під час війни.

Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.