Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Сахалін-1" більше не видобуває нафту – що сталося з масштабним російським проєктом

На "Сахаліні-1" припинили видобуток нафти через незгоду керівництва перейти на місцеве страхування

Фото: DW. Колаж: Pro Гроші

Видобуток нафти на "Сахаліні-1" призупинили американські інвестори

Фото: DW. Колаж: Pro Гроші

Нафтове родовище "Сахалін-1", один із найбільших інвестиційних шельфових проєктів у Росії, яким частково керувала американська компанія Exxon Mobil, більше не видобуває ресурс через відсутність страхування.

Про це повідомляє Reuters.

Західні страхові компанії відмовилися надавати послуги через накладені санкції. Ще наприкінці березня судна втратили страховку від Міжнародної групи клубів взаємного страхування (International Group of P&I Clubs). Тоді була можливість перейти на місцеве обслуговування – отримати послуги від російського Інгосстраху.

Але Exxon Mobil (мала 30% акцій спільно з індійською ONGC, японською Sodeco та Роснафтою) наполягала на обов'язковому P&I-страхуванні, тож відмовилася від пропозиції і припинила відвантажувати ресурс в танкери Совкомфлоту. Внаслідок цього видобуток нафти на проєкті впав з 220 до 10 тисяч барелів на добу.

На "Сахаліні-2" не скорочували видобування та відвантаження, хоча проблема існувала тотожна. Американські інвестори почали підготовку до повного виходу з акціонерного товариства, але президент Росії Володимир Путін відрізав їм шляхи відходу, підписавши указ, що забороняє компаніям продавати частки у російських стратегічних проектах до кінця року.

Європа скоротила споживання російського газу в п'ять разів

Підбивши підсумки використання ресурсу країнами Європейського Союзу в останньому місяці, виявилося, що споживання газу знизилося з понад 40% до 8%. Тенденція падіння не припинилася. Оцінку ситуації дав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

На фоні цього з’являються думки, що уряд РФ не захоче фінансувати відновлення "Північних потоків", які пошкодилися внаслідок вибухів на відрізках труб у Північному та Балтійському морях. На фоні введення цінових обмежень на нафту та повноцінної заміни Європою російських поставок, продавати на світові ринки стане невигідно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром знову погрожує зупинити поставки російського газу в ЄС. Також ми повідомляли, що Зеленський припустив, чим Путін може шантажувати Європу для запуску "Північного потоку-2".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.