Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетична голка повертається? У Німеччині заговорили про російський газ

Німецький політик зазначив, що країна повинна повернутися до закупівлі російського газу після закінчення війни

Колаж: Pro Гроші

Німеччина може повернутися до повноцінної закупівлі російського газу

Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр Саксонії (земля Федеративної Республіки Німеччина) Міхаель Кречмер пропагує відновлення постачання російського природного газу, як тільки закінчиться війна в Україні.

Про це пише видання DW.

Досить неоднозначну політичну тезу виголосив Кречмер. На його думку, держава повинна більш інтенсивно сприяти відновленню переговорів між Росією та Україною. Але зауважив, що їхнім результатом у жодному разі не повинні бути територіальні поступки.

"Немає жодної причини, чому Україна має віддати навіть один квадратний метр своєї території. Збитки від війни мають бути компенсовані Росією, військові злочинці мають бути притягнуті до відповідальності", – заявив прем'єр-міністр.

До всього він виступив за повторне відкриття "Північного потоку-2" та подальше транспортування скрапленого природного газу в Німеччину. Проте після закінчення воєнних дій на території України. У то й же час політик поставив під сумнів санкції, запроваджені проти РФ Євросоюзом і США. Він впевнений, що тільки переговорний процес здатний вирішити питання забезпечення паливним ресурсом країн, які його потребують.

Кречмер, який є членом правоцентристської партії "Християнсько-демократичний союз" (ХДС) колишнього канцлера Ангели Меркель, закликає уряд укласти довгострокові контракти на постачання газу зі США, Катару та інших арабських країн. А також розвивати й привести у функціональність родовище в Північному морі, щоб зменшити залежність від російських поставок.

Повністю від них відмовлятися Міхаель Кречмер не бачить потреби. Якщо покращити дипломатичні зусилля ЄС, США, Китаю, Індії та Японії, можна пришвидшити завершення конфлікту між Росією та Україною, що дозволить, на думку політика, знову купувати газ в агресора.

Енергетична залежність Німеччини від Росії

Ангела Меркель, перебуваючи на посту канцлера, своїми рішеннями та діями призвела до абсолютної залежності Німеччини від російського газу. Через це у теперішніх умовах, коли країни намагаються якнайбільше обмежити транспортування ресурсу, Німеччина протистоїть цим заборонам, оскільки опиниться у безвихідному становищі перед початком зими.

Непроста ситуація почала складатися після повномасштабного вторгнення. З огляду на те, що країна була чи не найбільшим покупцем газу з Росії, скорочення постачання Газпромом спричинило проблему. Монополіст не просто відмовився продавати блакитне паливо на спотовому ринку, а й систематично порушував контракти.

Так, на компанію планує подати міжнародний позов Чехія, яка хоче відсудити у Газпрому компенсацію за збитки, спричинені порушеннями угоди. Держава звернеться до міжнародного арбітражу, щоб швидко і дешево задовольнити свої вимоги.

Нагадаємо, у жовтні сталися вибухи на"Північному потоці" і "Північному потоці-2". Розслідування триває, але європейські експерти підозрюють, що за аварією стоїть Росія, яка свідомо вчинила диверсії, аби порушити довгострокові контракти й посилити економічну кризу у світі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, до чого Зеленський закликає готуватися українців. Також ми повідомляли, що затриманий президент "Мотор Січі" Богуслаєв приховував таємницю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.