Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Генератори, Ecoflow, повербанки: за скільки продають напередодні зими в Україні

Розповідаємо, як заживити електроприлади в будинку та не залишитись без світла під час можливих відключень

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Як українцям забезпечити себе світлом під час відключень

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Після минулої зими українці розуміють, що існує велика ймовірність довгострокових відключень світла і краще підготуватись заздалегідь. Адже для нормальної роботи, навчання та побутових потреб потрібно забезпечити себе додатковими джерелами електроенергії.

Про те, як заживити свої електроприлади під час відключення світла, розповідає редакція Pro Гроші.

Почнемо з найпростіших, але не менш важливих речей. Гірлянди та автономні лампочки можуть стати альтернативним джерелом світла в оселі в період відсутності основного освітлення. Вони відносно недорогі, за бажання можна знайти, наприклад, гірлянду-штору на вікно, яка коштує всього 100 грн, а заживити її можна від повербанка або ноутбука. А лампочки, які заряджаються від мережі або працюють на батарейках, коштують від 18 грн.

Повербанк — це незамінна річ у житті багатьох сучасних людей. За його допомогою можна підзарядити телефон, електронний годинник, навушники та решту електронних дрібничок. Місткість повербанка — це основна його характеристика, вона варіюється від кількох тисяч mAh до 40 000 mAh, а інколи й більше. Ціни також різні, все залежить від його потужності та функціональних можливостей (підтримки швидкої або бездротової зарядки, кількості пристроїв, які можна заряджати одночасно, вмонтованої сонячної батареї тощо). Найпростіші моделі коштують від 312 грн, а якісні пристрої від популярних виробників — від 1 000 грн.

Ecoflow — відносно невелика та водночас потужна зарядна станція. На відміну від генератора, вона набагато тихіша, та, за необхідності, її можна перенести з кімнати в кімнату або іншу будівлю. Найдешевша модель на ринку коштує 3 805 грн, але її потужність мінімальна та складає 200 ватів (цього достатньо для зарядки ноутбука і телефона). Пристрої на 2 кВт коштують щонайменше 38 300 грн, а на 3 кВт можна придбати за 74 740 грн.

Генератор — це пристрій, який виробляє електроенергію за допомогою двигуна внутрішнього згоряння. Залежно від типу палива, на якому вони працюють, генератори можуть бути:

  • бензиновими;
  • дизельними;
  • газовими;
  • двопаливними.

Найбільшою популярністю користуються саме бензинові генератори. Вони своєю чергою поділяються на звичайні та інверторні. Такі генератори мають потужність від 0,8 кВт, а ціна стартує від 4 100 грн. Модель на 10 кВт обійдеться щонайменше у 74 800 грн.

Також значним попитом у 2023 році користувались дизельні генератори. Завдяки їм продовжували роботу офіси, банки, магазини, медичні установи, підприємства громадського харчування та багато виробничих підприємств. Найдешевшим дизельним генератором є модель потужністю 2,6 кВт, а заплатити за нього доведеться 18 000 грн. А от ціни на найпотужніші моделі, наприклад, на 10 кВт, стартують від 73 999 грн.

Раніше ми писали, як вибрати найкращий обігрівач для дому, а також в чому переваги автономного опалення будинку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.