Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуємося до блекауту: чим відрізняються генератори і як вибрати кращий

Розповідаємо, які бувають генератори та на що варто звернути при виборі пристрою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який генератор вибрати в 2023 році, та як не помилитись при виборі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інколи в українців виникають проблеми з електропостачанням. Постійні відключення, перепади та скачки напруги викликають чимало незручностей, а інколи згубно впливають на техніку в домі чи квартирі. Якщо ви помітили неякісну подачу електроенергії – тоді, можливо, варто задуматись про придбання генератора.

Про те, як вибрати правильно генератор, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Перш за все, перед вибором генератора потрібно врахувати, скільки пристроїв він буде обслуговувати та скільки електричної енергії вони потребують. Якщо у вас в домі проведено три фази і є прилади, які потребують 380 Вт — потрібно купувати генератор на 380 Вт. Якщо в будинок проведено три фази, але пристроїв, які споживають 380 Вт у домі немає, тоді буде достатньо генератора потужністю у 220 Вт.

Щоб правильно визначити потужність необхідного генератора для вашого дому, варто врахувати також такі фактори:

  • потреби кожного члена сім'ї (хто що підключає до мережі, скільки енергії це забирає);
  • показники пускового струму. Додаємо цю потужність (вона необхідна для запуску електроприладів).

Також треба забезпечити резерви потужності. Генератор не можна використовувати на повну силу. До отриманого числа додайте 30% запасу.

Якщо в домі невелика кількість техніки, то достатньо буде генератора потужністю 3 кВт. Такий варіант забезпечить базову техніку, таку як холодильник, телефон тощо. Однак заживити одразу пральну машину, праску та фен не можна. На ринку вартість такого генератора стартує від 7-9 тис. грн.

Якщо кількість техніки, яку потрібно під'єднати до генератора, значна, варто обрати пристрій на 5 кВт. При такій потужності можна сміливо вмикати одночасно телевізор, комп’ютер, заряджати телефони й не перейматися, що щось вийде з ладу або зламається.

Який генератор обрати

Перше місце за популярністю посідають бензинові генератори. Вони швидко запускаються, коштують недорого, працюють тихо, але не можуть довго працювати безперервно. Що стосується генераторів, які працюють на дизелі — це повна протилежність бензинових. Вони добре переносять значні навантаження, можуть працювати безперервно тривалий час, але мають великі габарити, шумні та дорого коштують.

У 2023 році за хороший генератор доведеться віддати:

  • від 15 тис. грн за бензиновий;
  • від 40 тис. грн за дизельний.

Раніше ми писали, як вибрати павербанк для ноутбука та які обігрівачі найбільш економні та ефективні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.