Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газу немає, а борг зростає: чому платіжки приходять тим, хто не використовує блакитне паливо

Розповідаємо, як перестати платити за розподіл газу та як відмовитись від цієї послуги, якщо не використовуєте газ

Фото: Unsplash

Без газу зате з боргами

Фото: Unsplash

Трапляються випадки, коли українці отримують платіжки за газ навіть тоді, коли вони ним не користуються довгий період. Слід розуміти, що за доставку газу платити потрібно було завжди, але раніше все це оплачувалося однією квитанцією.

Однак, після того, як сума до оплати за доставку газу почала зазначатися в окремій квитанції, рахунки почали приходити громадянам, які не користуються блакитним паливом. Про те, що робити в такій ситуації, повідомили в консультаційному центрі для населення "ГазПравда".

Нарахування за доставку — це не плата за газові комунікації, а кошти нараховують за право користуватись сервісом газової інфраструктури, підведеної до оселі. А отже, якщо фактична можливість під'єднати газопостачання зберігається, доставку газу нараховують навіть тим, хто фізично не отримує газ.

"Якщо споживач не користується газом, але не хоче розривати договір на розподіл газу (щоб потім не сплачувати за його повторне підключення), йому доведеться сплачувати мінімальну суму за розподіл газу, яка відповідає групі споживання споживача газу. Група споживання визначається на момент укладання договору (в залежності від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується в договорі на розподіл газу", — пояснила начальниця Центру правової підтримки споживачів газу ГазПравди Юлія Чеберяк.

Від послуги звісно можна відмовитись та не платити за неї, але для цього потрібно звернутись до облгазу та розірвати договір про розподіл. Відмовитись від такої послуги можна лише при умові відсутності поточної заборгованості за розподіл, а якщо борг вже сформувався — його потрібно погасити. Втім, слід пам'ятати, якщо в майбутньому потреба в газі знову виникне, то потрібно буде знову укладати договір та платити за підключення.

Як розірвати договір про розподіл газу

Спершу необхідно впевнитись, що газопостачання до оселі припинено офіційно, якщо все зроблено правильно, то у вас має бути Акт про припинення газопостачання. Після цього, разом з відповідним актом, до Оператора ГРМ необхідно направити запит з вимогою розірвати договір про розподіл газу.

Якщо особа не користується газом та найближчим часом не планує цього робити, але газопостачання до оселі офіційно не припинено — споживачеві потрібно надіслати офіційну заяву до оператора розподілу, з вимогою про припинення розподілу газу з розірванням відповідного договору. Тільки після того, як всі формальності будуть виконанні та проведені взаєморозрахунки між сторонами, оператор розподілу газу не зможе виставляти рахунки споживачеві.

Раніше ми писали, скільки коштуватимуть нафта та газ наприкінці 2023 року, та як заощадити на вартості розподілу блакитного палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.