Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон під загрозою? Що чекає на українців цієї зими

Заборгованість Укренерго утворює кризу на енергоринку і ставить під загрозу проходження опалювального сезону

Фото: Pexels

Борг Укренерго та загроза блекаутів

Фото: Pexels

Нині велика кількість різноманітних компаній потрапляє у великі корупційні скандали. У зв'язку з чим в Україні відбуваються масові обшуки. Нещодавно Офіс генпрокурора провів подібні обшуки і в НЕК "Укренерго". Наразі відомо про заборгованість Укренерго, яка досягла 50 млрд грн.

Про це повідомив економічний експерт Борис Кушнірук.

Він розповів, що станом на середину жовтня, заборгованість НЕК "Укренерго" тільки перед виробникам з ВДЕ сягнула 31,2 млрд грн. Згідно з даними "Гарантованого покупця", рівень розрахунків із "зеленими" виробниками за 2022 рік склав 55%, а за 2023 – 52%. З урахуванням боргу перед учасниками балансуючого ринку заборгованість Укренерго складає близько 50 млрд грн.

Що відомо про борг Укренерго

"Для енергетичного комплексу країни, яка і так через війну зазнала величезних збитків, це величезна сума. Але замість того, щоб шукати можливості для її погашення, в Укренерго частину боргу – 30 млрд грн – вирішили просто не визнавати, сподіваючись, що проблему з ним якось вирішить НКРЕКП. Як наслідок, напередодні зими енергетичному ринку загрожує криза", – написав Кушнірук.

Він додав, що НЕК "Укренерго" з літа 2022 року отримала понад $1,2 млрд фінансової допомоги (близько 45 млрд грн). І це окрім обладнання, яке було передано завдяки Міненерго та західним партнерам. Призначення цих коштів – як захист та відновлення об’єктів Укренерго, так і підтримка ліквідності та фінансової стабільності енергоринку.

"Але на що було витрачено ці 45 мільярдів? Захисту як не було, так і немає. Як заявив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, на початку серпня обсяг аварійно-відновлювальних робіт, виконаних "Укренерго", становив всього 7% від плану! На той момент мережі "Укренерго" постраждали на суму 9,6 млрд грн, а роботи було виконано лише на 681 млн грн. При цьому "Укренерго" було повністю забезпечено ресурсом для виконання робіт. І при цьому, з 96 необхідних трансформаторів, "Укренерго" закупило лише 16 штук. А борги як були 50 млрд, так і залишаються", – зазначив експерт.

Боріс Кушнірик ставить питання – куди поділися $1,2 млрд?

"Схоже, що ми всі знаємо відповідь. Перевірка Державної аудиторської служби з’ясувала, що за останні роки в Укренерго прямо чи непрямо було "втрачено" 68 млрд грн. Так розумію, що просто вкрадено. Аудитори довели, що Укренерго, укладаючи контракти з проблемними компаніями, необґрунтовано витратила сотні мільйонів гривень, які їй надали міжнародні донори та кредитори", – написав Кушнірик.

Прогноз експерта

За словами експерта, аудит потрібно проводити знову, бо голова правління Укренерго Володимир Кудрицький все літо повідомляв про успішні ремонти, натомість виявилося, що обсяг відновлень – лічені відсотки.

Він наголошує, що іноземні партнери надали понад мільярд доларів допомоги, а Укренерго все одно в астрономічних боргах, і в цей час на енергоринку назріває криза, яка прямо впливає на здатність України підготуватися до зими.

Він вважає, що, ймовірно, саме неготовність Укренерго спровокувала появу тиждень тому Указу Президента України, яким введено в дію рішення РНБО про організацію захисту об'єктів критичної інфраструктури та енергетики.

"А що буде далі? В "Укренерго" списуватимуть блекаути на "несподівані" і "підступні" російські обстріли, а не на банальну неготовність мереж? Я думаю, що його керівництву слід усвідомити: проблема боргів і підготовка до зими – це не лише екзамен на їхню професійну придатність, а й перевірка того, на чиєму боці вони грають. І в разі його не здачі їх не залишать на другий рік, а з ними розмовлятимуть правоохоронці", – підсумував Борис Кушнірук.

Коли очікувати блекаутів

Раніше ми писали, що навряд Росія відмовиться від своєї тактики. Тому взимку Україна може очікувати ударів по критичній інфраструктурі. Але в Укренерго запевняють, що готові до будь-яких сценаріїв та викликів.

10 жовтня пресслужба Укренерго заявила, що магістральні мережі компанії підготовлені до передачі збільшених обсягів електроенергії напередодні опалювального сезону.

В компанії також наголосили, що Україні вперше у світі з'явилися споруди фізичного захисту енергооб'єктів, а також схеми резервного живлення. Комплекс цих заходів допоможе подолати можливі блекаути.

Раніше ми писали, коли загроза блекауту може стати найбільшою. Також ми пояснювали, чого очікувати від графіків та відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.