Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаутів не уникнути? В Укренерго назвали найгірший сценарій узимку

Розповідаємо, як Укренерго оцінює готовність енергосистеми до зими, та чи варто українцям чекати на блекаути

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна готується до блекаутів, який прогноз дали в Укренерого

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скоріш за все Росія не відмовитися від своєї тактики терору мирного населення та продовжить завдавати ударів по критичній інфраструктурі України. Але в Укренерго запевняють, що готові до будь-яких сценаріїв та викликів.

Про це повідомила пресслужба Укренерго в Telegram.

Весь осінньо-зимній період у 2022 році ворог намагався знищити енергетичну систему України. І вірогідність того що в цьому році все повториться доволі велика. Але 10 жовтня пресслужба Укренерго запевнила, що магістральні мережі компанії підготовлені до передачі збільшених обсягів електроенергії напередодні опалювального сезону.

"Тим часом Сили оборони посилювали ППО — цього сезону її щільність буде значно вищою. Нас часто запитують: "Який найгірший сценарій ви розглядаєте?" Ми готувалися до всіх сценаріїв", — повідомила пресслужба.

Також, в Укренерго наголосили, що Україні вперше у світі з'явилися споруди фізичного захисту енергооб'єктів, а також схеми резервного живлення. Комплекс цих заходів допоможе подолати можливі блекаути. Водночас, там переконані, що найгірший сценарій для української енергетики — це масштабні атаки ракетами та дронами з боку РФ.

Який прогноз на зиму в 2023 року роблять в компанії Yasno

"Але ворогу, який програє ЗСУ і тому атакує цивільну інфраструктуру, не вдасться застати нас зненацька", — зазначають в Укренерго.

Однак не тільки обстріли можуть вплинути на електропостачання взимку. На думку генерального директора компанії Yasno Сергія Коваленко вистояти енергетиці взимку допоможе відсутність сильних морозів.

"Кожні 5 градусів морозу підвищують споживання електроенергії на 200 МВт. Тобто, місто витрачає більше електроенергії, а навантаження на енергосистему збільшується", — переконаний Сергій Коваленко.

Він також нагадав, що до війни Україна виробляла більше електроенергії ніж споживає населення. Але після початку повномасштабного вторгнення країна втратила великий генерацій генераційний об'єм.

"Тому навіть без обстрілів у нас у деякі місяці, коли було дуже холодно або дуже спекотно, нам не вистачало електроенергії. Бо зростало споживання, а ми через війну перетворилися на дефіцитну державу. В останньому опалювальному сезоні дуже багато генераційних об'єктів ми втратили", — розповів генеральний директор компанії.

Саме тому, на його думку, українцям краще запасатись генераторами та павербанками, адже ця зима буде дуже важкою.

Раніше ми писали, про те що в ДТЕК назвали умову для "світлої" зими, а також чи будуть в областях однакові відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.