Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалення тріскою та торфом: де в Україні повністю відмовилися від газу

Підхід дозволяє значно скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу

Фото: Dubno. Колаж: Pro Гроші

Одне українське місто повністю відмовилося від опалення газом

Фото: Dubno. Колаж: Pro Гроші

Вагомою проблемою в Україні та світі є висока вартість природного газу для опалення. Ціни на міжнародному ринку постійно коливаються, але тенденція невтішна. Європа поступово відмовляється від російського газу, чим лише провокує збільшення вартості блакитного палива. Тож постає питання заміни газу на альтернативні джерела.

Деталі повідомляє видання Інтерфакс-Україна.

У поточному опалювальному сезоні одне місто нашої держави повністю перейшло на альтернативні види опалення. Йдеться про біопаливо, а саме тріску, пелети, торфобрикети та торфокрихту. Як вдалося реалізувати проєкт, розповів мер міста Дубно у Рівненській області Василь Антонюк.

За його словами, населений пункт з чисельністю майже 40 тисяч мешканців приєднався до Угоди мерів у регіоні Східного партнерства. Цей проєкт фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy, яка націлена на посилення енергетичної безпеки, боротьбу зі зміною клімату та створення нових принципів виробництва стійкої енергії. Наразі до угоди приєдналися представники з 55 країн світу, серед яких Грузія, Вірменія, Молдова, Азербайджан тощо.

Як уточнив Василь Антонюк, ще чотири роки тому існувала тенденція до подорожчання блакитного палива. Щоб не залежати від вартості ресурсу, який міг бути постійною проблемою у державному бюджеті, місцева влада почала завчасно розв'язувати питання та поступово переводити міські комунікації на альтернативні види.

"Для цього ми перевели на біопаливо п'ять із восьми котелень міста. Дубно цей проєкт коштував приблизно 25 млн гривень. Враховуючи реальну вартість природного газу, він окупиться через три-чотири роки", – зауважив міський голова.

Він пояснив, що реалізація дозволить скоротити викиди СО2 у середньому на 37%, а по окремих котельнях показник досягає 46% та 48,5%. Проте повністю газові комунікації не зруйновано, адже вони можуть знадобитися в умовах сильних морозів. Якщо температура за вікном впаде до -20 градусів, доведеться увімкнути газ, оскільки він є найбільш ефективним інструментом для підтримки функціонування мережі у подібній ситуації.

Як досягти енергонезалежності України

Наразі Дубно – єдине місто України, яке перейшло на опалення альтернативними видами. Державі ще далеко до заміщення природного газу біомасами, попри можливість зменшити залежність від російських ресурсів. Причина в різкому зростанні ціни на деревину та її дефіциті.

Як зауважив консультант з економіки Вадим Новіков, щороку з'являється як мінімум 8 млн тонн відходів рослинництва – соломи, стебла кукурудзи й соняшника тощо. Але їх не застосовують для паливних цілей. "Цих відходів значно більше, ніж паливної деревини й значно більше, ніж потрібно, щоб всі котельні та ТЕЦ України відмовились від газу, а Україна припинила б його імпорт", – констатував експерт.

Ще один потенціальний вихід – вітрова генерація, яка здатна значно покращити енергозабезпечення. На жаль, більша частина вітропарків розташована на тимчасово окупованих територіях, тож тільки деокупація дозволить зменшити дефіцит генерації електроенергії в Україні та підвищити потенціал для розвитку можливостей у зеленій енергетиці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що альтернативні прилади обігріву можуть спровокувати пожежу. Також ми повідомляли, як правильно заповнювати газовий балон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.