Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чим краще опалювати будинок, якщо немає газу – 5 альтернативних способів

Багато українців можуть суттєво заощадити, відмовившись від використання газового опалення

Колаж: Pro Гроші

Українці шукають способи обрати більш надійне опалення

Колаж: Pro Гроші

Все частіше українці замислюються над тим, щоб відмовитися від газового опалення через високі тарифи та ризик нестабільності газових поставок.

Сайт Pro Гроші пояснює, чим можна опалювати будинок, окрім газу.

Є кілька вигідних альтернативних варіантів, які допоможуть не лише заощадити, а й не залишитись без тепла взимку.

Твердопаливні котли

Напередодні складного опалювального сезону дедалі більше українців цікавляться питаннями опалення будинків дровами, пелетами чи вугіллям. Перехід на такий вид опалення прослужить ще не одну зиму, тому в Україні цієї осені спостерігався бум на твердопаливні котли.

Наприклад, пелетні казани розраховані на кілька днів роботи від однієї закладки палива. Однак разом з тим вони можуть принести чимало незручностей:

  • займають багато місця;
  • пелети повинні бути обов'язково сухими та потрібен відповідний склад для їх зберігання;
  • знадобиться кілька тонн пелетів, які потрібно заготовити заздалегідь;
  • необхідно спорудити димар, що витримує високу температуру;
  • потрібне приміщення для котельні.

Також можна встановити казан тривалого горіння, який опалюється дровами та пресованими брикетами. Такий котел добре опалюватиме будинок, але його не можна залишати без нагляду. Крім того, обслуговувати його нелегко – потрібне чищення від сажі, смоли, золи.

Печі та каміни

Ще один альтернативний варіант газу, який добре підійде для дачі, на яку можна приїхати на кілька днів взимку. Такий вид опалення досить економний, але обігріти може лише одне загальне приміщення. Крім того, камін створить затишну атмосферу ввечері біля вогню.

Однак для такого виду опалення потрібен грамотно зроблений димар для відведення продуктів згоряння, дотримання пожежної безпеки та постійний контроль за горінням дров.

Електрообігрів

Багато українців розглядають електроопалення як альтернативу газу або додаткове джерело тепла в будинку. Установка електричного котла доступна багатьом, а він не займає багато місця.

Електрокотли та конвектори вважають найдешевшими з усіх альтернативних нагрівачів для систем опалення приватних будинків без газу. Але після того, як ви отримаєте рахунок за електрику, ви кардинально зміните думку з цього приводу.

Справа в тому, що для опалення кожних 8-10 метрів площі будинку буде потрібно до 1 кіловата тепла на годину. А якщо топити будинок по 8 годин протягом місяця, можна використовувати близько 3 000 кВт електрики. Це у разі економії.

В результаті вартість електроопалення можна підрахувати за такою схемою: 3 000 кВт х 1,68 грн=5 040 грн. Це без інших побутових приладів та без кухонної електроплити, яку також потрібно поставити. А якщо зима буде холодною, то й рахунки будуть набагато більшими.

Але цього опалювального сезону такий спосіб точно не найкращий. Адже влада закликає готуватися до можливих перебоїв з електрикою внаслідок обстрілів з боку РФ.

Тепловий насос

Це обладнання отримує низькопотенційне тепло з повітря, ґрунту, гірських порід та водойм. Таку технологію часто використовують у Європі. З переваг – безкоштовні джерела тепла та відповідно економія на опаленні. На кожні 2-3 кВт електрики, витрачені на роботу теплового насоса, виходить до 6 кВт енергії теплової.

Із недоліків – дороге обладнання. Також потрібно знати, що ефективність роботи теплового насоса знижується при температурі повітря нижче -10 º С. Крім цього, ділянку для підживлення обладнання не можна засаджувати рослинами, а його площа повинна бути в кілька разів більшою за розміри самої споруди.

Сонячні колектори

Ще один спосіб отримати тепло для дому. Плюс сонячних колекторів у тому, що вони працюють автономно. Колектор перетворює сонячну енергію на теплову. Це один із найкращих способів опалити будинок дешево без газу. У процесі експлуатації обладнання платити ні за що не потрібно.

Однак величезним мінусом є ціна колектора – близько 500-1 000 доларів. Крім того, таким обладнанням не можна повністю замінити опалення газом. Сонячні колектори можна використовувати лише як додаткове джерело тепла. При погіршенні клімату колектор перестає працювати на повну силу.

Раніше ми пояснювали, як правильно складати та зберігати дрова. Також ми писали про те, як отримати безкоштовні дрова від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.