Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У пошуках альтернативного джерела енергії: як правильно заповнювати газовий балон

Розповідаємо про базові правила безпеки при використанні газового балону та як правильно їх наповнювати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Базове правило безпеки — межа наповнення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під страхом енергетичної кризи українці почали шукати альтернативні джерела енергії та тепла. Одним з таких варіантів є пропанові балони.

Зазвичай доставкою та продажем таких балонів займаються спеціалізовані компанії. Але їхня кількість по всій Україні, на жаль, невелика. Тому більшість українців, попри заборону та ризики,наповнюють ємності на звичайних автомобільних заправках.

Хоч і пропанові балони виглядають дуже простими для використання, але неправильна експлуатація може призвести до фатальних наслідків.

Розповідаємо, як правильно наповнювати газовий балон.

Базове правило безпеки — межа наповнення

Максимальний рівень заповнення становить 85% від номінального обсягу балона. Річ у тім, що через низьку щільність скраплений газ активно реагує на зміну температури – сильно скорочується в обсязі під час морозу та різко розширюється у теплі.

Тобто за нормальної температури й тиску навколишнього середовища він перебуває в газоподібному стані, але за дуже низької температури переходить у рідинний стан.

Тому найбільш небезпечною є ситуація, коли балон повністю задули на морозі, а потім занесли в тепле приміщення. Відомі непоодинокі смертельні випадки через таку необережність.

Якраз для того, щоб усунути таку небезпеку, рівень наповнення повинен бути до 85%.

Як розрахувати максимальний обсяг заправки балону

Алгоритм розрахунку безпечного обсягу заправки неважкий. Для цього потрібно:

  1. Обчислити вагу балона.
  2. Від загальної ваги відняти вагу тари, вона завжди зазначена на самому балоні або на шильдику. Це буде вага залишку.
  3. Залишок ділимо на 0,54 (густина побутового пропан-бутану) та отримуємо обсяг у літрах.
  4. Номінальний обсяг балона множимо на 0,85 і віднімаємо обсяг залишку.

Способи опалювати будинок, якщо немає газу

Все частіше українці замислюються над тим, щоб відмовитися від газового опалення через високі тарифи та ризик нестабільності газових поставок.

Є кілька вигідних альтернативних варіантів, які допоможуть не лише заощадити, а й не залишитись без тепла взимку.

Твердопаливні котли

Напередодні складного опалювального сезону дедалі більше українців цікавляться питаннями опалення будинків дровами, пелетами чи вугіллям. Перехід на такий вид опалення прослужить ще не одну зиму, тому в Україні цієї осені спостерігався бум на твердопаливні котли.

Також можна встановити казан тривалого горіння, який опалюється дровами та пресованими брикетами. Такий котел добре опалюватиме будинок, але його не можна залишати без нагляду. Крім того, обслуговувати його нелегко – потрібне очищення від сажі, смоли, золи.

Печі та каміни

Це ще один альтернативний варіант газу, який добре підійде для дачі, на яку можна приїхати на кілька днів взимку.

Такий вид опалення досить економний, але обігріти може лише одне загальне приміщення. Крім того, камін створить затишну атмосферу ввечері біля вогню.

Однак для такого виду опалення потрібен грамотно зроблений димар для відведення продуктів згоряння, дотримання пожежної безпеки та постійний контроль за горінням дров.

Електрообігрів

Електрокотли та конвектори вважають найдешевшими з усіх альтернативних нагрівачів для систем опалення приватних будинків без газу.

Але цього опалювального сезону такий спосіб точно не найкращий. Адже влада закликає готуватися до можливих перебоїв з електрикою внаслідок обстрілів з боку РФ.

Тепловий насос

Це обладнання отримує низькопотенційне тепло з повітря, ґрунту, гірських порід та водойм. Таку технологію часто використовують у Європі. З переваг – безкоштовні джерела тепла та відповідно економія на опаленні. На кожні 2-3 кВт електрики, витрачені на роботу теплового насоса, виходить до 6 кВт енергії теплової.

Із недоліків – дороге обладнання. Також потрібно знати, що ефективність роботи теплового насоса знижується при температурі повітря нижче -10 º С. Крім цього, ділянку для підживлення обладнання не можна засаджувати рослинами, а його площа повинна бути в кілька разів більшою за розміри самої споруди.

Сонячні колектори

Ще один спосіб отримати тепло для дому. Плюс сонячних колекторів у тому, що вони працюють автономно. Колектор перетворює сонячну енергію на теплову. Це один із найкращих способів опалити будинок дешево без газу. У процесі експлуатації обладнання платити ні за що не потрібно.

Однак величезним мінусом є ціна колектора – близько 500-1 000 доларів. Крім того, таким обладнанням не можна повністю замінити опалення газом. Сонячні колектори можна використовувати лише як додаткове джерело тепла. При погіршенні клімату колектор перестає працювати на повну силу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оформити субсидію, якщо нема опалення або газу. Також ми розповідали, чи можна встановлювати буржуйки в квартирах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.