Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обстрілів стане більше? Куди і навіщо Росія вивозить з Білорусі ракети С-300

Ракети дозволяють обстрілювати прифронтові міста з відстані 40 км

Фото: Reuters, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Білорусь поставляє РФ ракети С-300 для обстрілів мирних міст

Фото: Reuters, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Білорусь поставляє Росії ракети для зенітно-ракетних комплексів С-300/400. Ними будуть обстрілювати прифронтові населені пункти.

Про це повідомив спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного інформаційного телемарафону.

За словами речника, ця зброя потрібна для ураження цілей у повітрі. Її транспортують з Білорусі на тимчасово окуповані території недалеко від лінії фронту. Йдеться про досить широкий спектр озброєння: "Бук" М1, М2, М3, "Тор", "Панцир", "С-300", "С-400" тощо. За допомогою цього окупанти можуть вразити повітряні сили України, а також завдати шкоди мирному населенню, здійснюючи масовані обстріли населених пунктів.

Оскільки росіяни вважають ракети С-300 застарілими, їх витрачатимуть, не шкодуючи великої кількості: спочатку окупанти здійснювали поодинокі залпи, але з часом перейшли на масовані атаки. Шкода від зброї чимала: ракети мають вбудовані металеві елементи, які під час вибуху розлітаються і травмують людей навколо. Через це С-300 вважаються терористичними снарядами.

Проблема українських захисників в тому, що вони не можуть збити ракети цього типу. Їх запускають з відстані близько 40 км, тож неможливо вирахувати траєкторію уражень. Якби обстріли здійснювалися з відстані як мінімум 100 км, армія мала б змогу точно простежити їхній політ.

"Білорусь передає ці ракети Росії, бо вони хочуть більше обстрілювати прифронтові міста", — зауважив Юрій Ігнат. Дію С-300 на собі відчули мешканці Дніпропетровщини, Запоріжжя, Харківської й Херсонської областей.

Як Білорусь "не втручається" у війну

Щобільше, окрім надання озброєння Білорусь планує налагодити виробництво складових частин для снарядів, застосовуваних в артилерії та реактивних системах залпового вогню. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, у період з 20 по 23 листопада білоруська делегація відвідає Іран, щоб обговорити цикл виробництва та укласти угоду стосовно постачання.

Нещодавно українська розвідка попереджала про можливі терористичні атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури в Білорусі, зокрема атомну електростанцію "Островець". За допомогою так званих штучно спровокованих техногенних катастроф росіяни намагатимуться втягнути армію Білорусі у війну з Україною.

Відповідальність за теракти будуть покладені саме на українську сторону та НАТО. Одночасно з цим не відкидається можливість наступу ворожих підрозділів на прикордонні території попри погрози країн ЄС особисто самопроголошеному президенту Олександру Лукашенко. Відомо, що мобілізовані частини 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії РФ завершили навчання у Білорусі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як родичам військового оформити грошову допомогу. Також ми повідомляли, що керівник ОП Єрмак різко відповів усім прогнозистам, коли закінчиться війна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.