Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як родичам військового оформити грошову допомогу

Існує визначений порядок звернення у військову частину для оформлення виплат

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Родичі військових можуть отримати грошову допомогу від держави

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація в Україні триватиме щонайменше до 19 лютого 2023 року, якщо війна не закінчиться швидше. Під час служби і виконання бойових завдань деякі військові можуть опинитися у ворожому полоні. Тоді родичі мають право на отримання грошової допомоги від держави.

Деталі розповіла головна юристка Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька.

Кому призначають виплати

У постанові Кабінету Міністрів від 30 листопада 2016 року №884 визначено, яким членам сімей військовослужбовця можуть призначити грошове забезпечення. До переліку входять:

  • дружина або чоловік взятого у полон службовця, чи його повнолітні діти;
  • законні опікуни неповнолітніх дітей;
  • особи, які знаходяться на утриманні військовослужбовця;
  • його батьки у рівних частинах, якщо військовий не має дітей і не перебуває у шлюбі.

Щоб домогтися виплат, потрібно звернутися з відповідною заявою на ім'я командира військової частини, де служив полонений. Там протягом 15 днів будуть розглядати подані документи і нададуть відповідь у письмовій формі.

Які документи необхідно подати

Зауважимо, що заяву приймають лише після офіційного визнання перебування службовця у полоні та до дня його звільнення. До заяви необхідно додати:

  • копію сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання;
  • довідка про реєстрацію місця проживання членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
  • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
  • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Розмір виплати залежить від кількох факторів, а саме зарплатні полоненого за останнім місцем служби, його окладу, наявності надбавки за вислугу років, а також з урахуванням інших додаткових виплат, які носять регулярний характер. Родичі отримуватимуть грошове забезпечення щомісяця до моменту звільнення з полону.

Випадки відмови в оформленні допомоги

За словами юристки, у військовій частині можуть відмовити в оформленні виплати. Це відбувається, якщо особа подала неповний пакет документів, зазначених у законодавстві, чи сам заявник не є людиною, яка має право на отримання фінансового забезпечення.

Також відмова характерна людям, які подали заяву з порушенням строків. Або у випадках документального доведення, що військовослужбовець самостійно здався у полон, полишив військову частину чи місце служби без дозволу, дезертирував.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли дозволяють не приходити у військкомат за повісткою. Також ми повідомляли, кому з чоловіків подовжили термін перебування за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.