Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Масована ракетна атака 9 березня – які регіони залишилися без світла

На місці обстрілів працюють ремонтні бригади для відновлення живлення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ворог пошкодив об’єкти енергетичної інфраструктури

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні всю ніч 9 березня тривала масована ракетна атака з боку росіян по енергетичній інфраструктурі. Через це деякі регіони залишилися без світла. Однак ремонтні бригади вже працюють над усуненням пошкоджень.

Про це пише Укренерго.

Атака тривала майже всю ніч. Тому для зменшення ризиків на всій території країни застосували обмеження. Наразі триває відновлення роботи енергосистеми, а також поступово відновлюється й електропостачання.

Під час нічної атаки ворог пошкодив об’єкти енергетичної інфраструктури. Через це обмеження будуть застосовані у кількох областях, а саме:

  • Житомирській;
  • Харківській;
  • Одеській.

"Ремонтні бригади вже виїхали для усунення наслідків обстрілів та відновлення живлення", – йдеться у повідомленні.

За інформацію ДТЕК, станом на 07:37 через атаку ворога у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях застосували екстрені відключення світла.

Однак вже о 09:10 стало відомо, що у столиці, а також Київській та Дніпропетровській областях скасували ці обмеження. Залишилася знеструмленою лише частина Одещини.

Яка ситуація зі світлом в Україні була до обстрілу

Укренерго стверджує, що на території країни вже протягом 25 днів не спостерігалося дефіциту потужності в енергосистемі. ​​Ситуація була стабільно хорошою. Експерти планували, що вона такою і залишиться. Однак попереджали, що нові атаки росіян можуть зашкодити цьому.

Збільшення світлового дня, сезонне потепління впливали на поступове зниження споживання електроенергії в Україні.

Ще на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не вмикати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Раніше ми писали, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів. Все для того, аби населення не відчуло проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 грн за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Раніше ми писали про те, якою буде ситуація зі світлом 3 березня. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Більше інформації про відключення світла ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.