Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обстріл ТЕЦ у Києві: в Укренерго пояснили, чи будуть нові відключення світла

Зранку 18 жовтня Росія вдарила по об'єктам енергетичної інфраструктури в кількох областях

Колаж: Pro Гроші

В Києві 18 жовтня атакували ТЕЦ

Колаж: Pro Гроші

Після чергових ракетних обстрілів Росії пошкоджені кілька об'єктів енергетичної інфраструктури, однак поки введення графіків відключень світла не планується.

Про це повідомили в Укренерго.

Наразі енергетики працюють над відновленням живлення споживачів, які залишилися без cвітла внаслідок обстрілів.

"Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" наразі не вводив графіків аварійних обмежень споживачів", – йдеться в повідомленні.

Однак українців все ж закликають ощадливо споживати електроенергію. Зменшуючи споживання в пікові години вранці та ввечері, ви допомагаєте енергетикам балансувати енергосистему та відновлювати мережі після ворожих атак.

Як розумно використовувати електрику

Енергетики просять ощадливо споживати електроенергію в години пікового навантаження. Зокрема, потужні електроприлади не рекомендують вмикати з 8 до 11 години та з 17 до 23 години.

Найбільше серед побутових приладів електроенергію споживають телевізори та комп‘ютери – 28% від загального споживання електроенергії середнього домогосподарства. Загалом, у процентному співвідношенні це має такий вигляд:

  • телевізори, гральні приставки та комп'ютери (28%);
  • машини для прання та сушіння одягу (14%);
  • освітлювальні прилади (13%);
  • холодильники та морозильники (11%);
  • техніка для приготування їжі (9%);
  • посудомийні машини (8%).

Як зберегти зарядку на телефоні

Найперша рекомендація, якій потрібно слідувати − заряджати телефон за кожної можливості, а також тримати зарядженими зовнішні акумулятори. Також варто увімкнути режим енергозбереження.

У Держспецзв'язку радять якомога рідше вмикати екран та встановити енергоефективні налаштування:

  • увімкніть стандартну плавність дисплея замість високої, якщо у смартфоні є відповідна функція;
  • встановіть енергоефективні "шпалери": чорний фон для OLED/AMOLED-дисплея, світлий – для IPS;
  • вимкніть автообертання екрана.

Також варто видалити не критичні для вас додатки, які активно використовують батарею, або додаткові акаунти в цих застосунках. Дізнатися рівень енергоспоживання додатків можна, перейшовши в Налаштування Батарея Використання батареї.

Вимкніть автозавантаження, автооновлення та синхронізацію застосунків. Крім цього, треба обмежити кількість додатків у "несплячому" режимі, залишити лише найважливіші: месенджер, дзвінки, застосунок "Повітряна тривога" тощо.

Крім того, рядять вимкнути розпізнавання голосових команд. Держспецзв'язку радить також вимкнути вібрацію, зайві комунікації (GPS, Bluetooth) та відмовитись від перегляду відео та ігор на смартфоні.

Раніше ми писали, чи варто купувати електрогенератор, щоб не залишитись без світла. Також ми розповідали, що таке "розумні мережі" та навіщо їх запроваджують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.