Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий рік — нові витрати: п’ять головних питань про ваші гроші у 2023 році

Разом з експертами розбираємось у п'яти найважливіших питаннях про ваші витрати та фінанси у 2023 році

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році наші фінанси чекає непростий період

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цей рік перевернув наші уявлення про добро і зло, людські можливості, політику і... економіку. Фінансовий землетрус відчув на собі кожен і ще не всі від нього оговтались, а не за горами вже новий період — 2023 рік. Він викликає безліч питань щодо фінансів ще до свого початку.

Сайт Pro Гроші разом з експертами відповідає на п'ять найважливіших з них, щоб ви могли побудувати свої плани та очікування заздалегідь.

Ціни на товари

Економіст та фінансовий аналітик центру "Об’єднана Україна"" Олексій Кущ зазначає, що інфляція наступного року буде приблизно така, як і цього. Це означає, що підвищення цін у країні продовжиться, але може змінитися тенденція у певних групах товарів.

Ціни на продукти харчування, скоріше за все, будуть рости не такими високими темпами, як цього року. Ціни на пальне будуть залежати від того, чи почнеться світова економічна рецесія. Якщо вона охопить один з глобальних економічних кластерів, як от США чи ЄС, то ціни на пальне будуть на низькому рівні й в Україні.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

За словами експерта, економічний шок від подорожчання імпортних товарів вже ослаб, і далі цей процес піде вже не такими невпинними темпами

У новому році можуть бути нові цінові виклики, попереджає Кущ, пов’язані з якимись непередбачуваними обставинами. Наприклад, обстріли інфраструктури посприяли збільшенню цін на генератори через ажіотажний попит на них.

Курс долара

В умовах війни довгострокові валютні прогнози робити складно, зазначає директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Звісно, що зараз наявні певні тенденції або ж "інерції" на ринку, що впливатимуть на курс у майбутньому, але на період до 2 місяців, наголошує експерт.

Існує багато чинників, що впливатимуть на курс і від яких залежатиме економічна ситуація в країні. Певним орієнтиром буде закладений у Держбюджеті на 2023 рік курс долара на рівні 42 грн та розмір інфляції майже в 25%. Проте це логічний прогноз, який може не справдитися у разі непередбачуваних подій: сьогодні перебуваємо в надто мінливих реаліях.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Марченко виокремив кілька факторів, що впливатимуть на формування курсу валют:

  • тривалість війни, перебіг бойових дій, успіхи ЗСУ, темпи деокупації територій;
  • економічні наслідки війни: військові витрати, масштаб шкоди, заподіяної обстрілами та поступове відновлення інфраструктури, нерухомості тощо;
  • бюджетна політика: баланс між рівнем видатків і доходів, своєчасні бюджетні виплати;
  • рівень макрофінансової допомоги від світових фінансових інституцій та країн-партнерів, розробка плану відбудови країни;
  • структурні реформи, які здатні позитивно змінювати країну;
  • рівень доходів громадян, регулювання ринку праці й подолання безробіття.

Також важливий розвиток банківської сфери, зважений підхід до формування офіційного курсу валют та облікової ставки НБУ, баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту, антиінфляційні заходи тощо.

Зарплати

Перша потужна хвиля звільнень і скорочень вже минула й усі завмерли в очікуванні — що ж змінить 2023 рік.

На думку Олексія Куща, на жаль, зарплати українців рости точно не будуть, хіба що в окремих секторах, наприклад, у тих, які належать до критичної інфраструктури, щоб якось утримати людей. Це енергетика, транспорт та логістика, торгівля, сектор послуг.

Загалом, зарплати рости не будуть, і на ринку праці буде достатньо серйозна криза, багато підприємств буде простоювати, на багатьох буде неповний робочий день. Реального росту точно не буде, у кращому випадку, буде зростання, яке компенсує інфляційні втрати, — розповідає аналітик.

Тарифи на комуналку

Після початку повномасштабної війни держава зобов’язалася не підвищувати тарифи на комунальні послуги (водопостачання, газ, теплопостачання, електроенергію) і компенсувати різницю і ціні постачальникам.

Олексій Кущ впевнений, що така сама ситуація для населення буде й у 2023 році, та навіть якщо воєнний стан закінчиться, ніхто не буде одразу підвищувати тарифи.

Компенсуватись це буде коштом дефіциту бюджету, а той буде компенсуватись коштом міжнародної допомоги.

Що буде з цінами на нерухомість?

Експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов зазначає, що у 2023 році покупці очікують зниження цін на нерухомість на 50% порівняно із вартістю на початку лютого 2022 року.

А от продавці не хочуть втрачати вигоди, і оскільки не бачать "реальних угод" на ринку, то пауза тримається і продовжить триматися на цьому рівні найближчим часом.

Натомість Артюхов зазначає, що ціни на ринку оренди серйозно знизяться протягом наступного року. Детальніше про тенденції на ринку нерухомості експерт розповів тут. Сайт Pro Гроші розповідав і інші економічні прогнози на 2023 рік у своїй спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.