Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як психологічно підготувати себе до блекауту — практичні поради для українців

Даємо практичні психологічні поради, які допоможуть легше пережити складний період відключень світла

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У складні часи важливо не дати тривозі поглинути вас

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Очікування смерті, гірше самої смерті. Цей крилатий вираз приписують Даніелю Дефо, але він не єдиний, хто так вважав і висловлювався на цей рахунок. Так само вважають Гай Юлій Цезар та Джордано Бруно і безліч сучасників. Українці відчули на собі усю важкість цієї фрази та її правдивість, читаючи чергову новину про вірогідність ракетного обстрілу, за яким може наступити блекаут.

Про ймовірність цього сценарію говорять всюди й всі різне. Обстріл пророчать кожного наступного дня і називають різні терміни можливого блекауту. Жити у передчутті страшного — надзвичайно важко, дехто прокручує думку про те, що може залишитись без тепла та світла постійно. Сайт Pro Гроші поспілкувався із досвідченою психотерапевткою Альоною Гамзіновою про те, як полегшити собі цей час і психологічно бути готовим до блекауту.

Експертка одразу зазначила, що блекаут — новий досвід для всіх українців, на відміну від ракетних обстрілів, які тривають вже дев’ять місяців. Тож перш за все людей лякає новизна.

Так діє наша психіка, їй не подобається незвичність. До того ж люди схильні катастрофізувати та глобалізувати кожну проблему.

Однак перед тим, як навести лад у думках, психотерапевтка радить подбати про тіло.

Все-таки, наш мозок, наша психіка, наші думки і сприйняття "мешкають" у нашому тілі, воно первинне. Необхідно подбати про нього, про наші першочергові потреби, тобто, щоб були заготовлені харчі на певний час, теплий одяг, вода, — каже Гамзінова.

Важливо зрозуміти, що сама по собі проблема відсутності світла не є такою страшною, якщо ви знаєте, який час його не буде, тож найбільше нас лякає саме невизначеність.

Це викликає сильну тривожність, і схожа ситуація була у суспільстві на початку пандемії коронавірусу чи на початку війни. Усі жили в очікуванні — коли ж це закінчиться, але відповіді ніхто дати не може.

Ловіть сонячне світло

Щоб менше відчувати сум та тривожність, потрібно більше про себе турбуватися, а саме — добре їсти, дотримуватися режиму сну і, головне — гуляти.

Так вийшло, що це припало на зимовий період часу, коли взагалі мало світла. Коли вже о четвертій годині вечора темно, мозок припиняє вироблення того нейромедіатора, який відповідає за щастя, пригнічується і ми впадаємо в такий сонний стан. Сонце все одно є, але для того, щоб ми мали якусь користь від його променів, потрібно виходити на вулицю саме у світловий день, — пояснює експертка.

Це складно, якщо основну частину дня ви працюєте в офісі, тож намагайтеся замінити певну частину вашого маршруту на роботу на піший.

Подбайте про медіагігієну

Зараз ранок починається з перегляду десятків, якщо не сотень різних телеграм-каналів, які дають різну інформацію з різних джерел про відключення світла, можливість повного відключення опалення та інше.

Психотерапевтка закликає зменшити цей потік інформації та обмежитись кількома офіційними джерелами. Диванні експерти не дадуть якісної інформації, а лише розхитають емоційний стан.

Накопичення психологічних ресурсів

Альона Гамзінова розповідає, що український народ пережив і переживає надзвичайно багато трагічних подій, тож здатність справлятися зі схожими випадками вже стала частиною нашої генетики.

Вже відбулися і продовжують відбуватись певні епігенетичні зміни. Епігенетика це наука про те, як зовнішнє середовище може змінювати нашу генетичну складову і я думаю, що ці випробування, які випали на нашу долі, сформували потужну епігенетичну базу, — розповідає експертка.

Якщо вам дошкуляють думки про те, як же пережити такий страшний блекаут, психотерапевтка радить згадати випадок, коли ви змогли впоратися із кризовою ситуацією.

Не обов’язково це має бути пов’язане зі світлом, наприклад, мільйони українців пережили страшну фінансову скруту у 90-ті роки. Тоді багатьом здавалося, що вибратися із боргів та бідності неможливо, однак країна вистояла і неприємний досвід залишився позаду.

Я впевнена, що у житті кожної людини були випадки, коли вона справлялася зі складними ситуаціями. Це лише треба пригадати — що допомогло мені впоратись тоді, може допомогти і зараз. Про це потрібно просто поміркувати і знайти, — радить Альона Гамзінова.

Постійне відчуття тривоги та боротьба з ним

На ці граблі наступав кожен ще до початку атаки на українську енергетику. Мабуть, вам хоч раз доводилося чути "100% інформацію від мого брата у якого знайомий працює в СБУ про те, що завтра буде найсильніший обстріл з початку війни".

Після таких "інсайтів" все валиться з рук, очікування того страшного обстрілу чи блекауту викликає тривогу та не дає працювати. Звісно, не можна так вчиняти із собою.

Тут треба розуміти, що якщо ракетний обстріл дійсно запланований, він відбудеться незалежно від вашої тривожності. Тобто, є певні речі, які від вас не залежать, але зайва тривожність завадить вам правильно відреагувати на подію, якщо вона дійсно станеться, ви можете заціпеніти, — застерігає психотерапевтка.

Щоб заспокоїти тривожність тут і зараз, експертка радить декілька вправ. Дуже допомагають заспокоїтися дихальні вправи. Комплексів дихальних вправ безліч, але головним секретом є те, що видих має бути довше, ніж вдих.

Також можна робити гімнастику по Джейкобсону, вона полягає у напруженні та розслабленні м’язів. Коли ви сильно напружуєтесь, розслаблення буде ще сильнішим.

Спробуйте просто зараз з усіх сил стиснути кулаки або сильно напружити прес і потримати так декілька секунд, а потім розслабити. Розслаблення буде сильнішим, ніж було до вправи. Це можуть бути будь-які м’язи, які ви здатні контролювати.

Крім цього, можна спробувати відволікти свій мозок, змушуючи працювати різні півкулі. Покладіть руки на плечі хрест навхрест і почергово стукайте долонею по плечу, на якому вона лежить. Так почергово будуть "запускатись" ліва та права півкулі й паніка відступить.

Об’єднуйтеся з іншими

Людина — це соціальна істота, і проблеми їй легше переживати разом з іншими. Коли ви можете поділитись з кимось своїми переживаннями й думками — це чудово, але треба бути вибірковим, бо деякі люди можуть навпаки розгойдувати паніку в колективі та легше від цього не стане.

Ми можемо скооперуватись з кимось і розробити певні альтернативні стратегії на випадок блекауту, "якщо — то". З більшою кількістю людей ми можемо розробити декілька варіантів дій і інші можуть бути в пригоді, згуртованість допомагає легше переживати складнощі, — каже психологиня.

Також у гурті можна співати, жартувати, й цього не треба боятись, ви не знецінюєте ситуацію, а відволікаєтесь.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготуватися до можливих блекаутів взимку і розповідав, як максимально дешево і якісно утеплити своє помешкання перед сезоном холодів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.