Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нагрітися без обігрівача: як утеплити на зиму квартиру із мінімальними витратами

Через терористичні дії росіян взимку в будинках українців імовірно будуть перебої з електропостачанням і теплом, і до цього кожному треба підготуватися

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Способів утеплити житло є багато, однак деякі з них дуже дорогі

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Про складну зиму українців попереджали ще з весни цього року. Влада передбачала масовані обстріли критичної інфраструктури то ж закликала населення готуватися до цього. Восени українці почали самі активно облаштовувати свої будинки: купувати буржуйки, генератори, свічки та різні обігрівачі, утеплювати помешкання та запасатися продуктами. Однак не у всіх є можливість придбати дорогу техніку чи утеплити квартири.

Наша редакція поговорила із головою Асоціації енергоаудиторів України Вадимом Литвином та розповідає, що треба зробити в кожній квартирі, щоб з мінімальними витратами зберегти в ній тепло.

Почати варто із щілин


Отже, перше, що потрібно зробити в усіх будинках – це перевірити стан вікон. У них можуть бути невеликі щілини, через які взимку буде виходити багато тепла. Тому на дерев'яні вікна можна установити додаткові ущільнювачі. Їх можна легко купити в будівельних магазинах, а також онлайн, і вони не дуже дорогі.

Наприклад, на одному з популярних сайтів середню вартість за метр вказують від 23 грн. Або можна купити цілу бухту. Як, наприклад, на скриншоті, де 150 метрів ущільнювача пропонують за 895 грн.

Якщо ж вікна металопластикові, то в цьому випадку треба перевірити регулювання, щоб не було протягу в закритому положенні. Також звернути увагу треба на відкоси, і це добре робити за допомогою тепловізора. Експерт пояснив, що коли будуть плями, значна тепловтрата, то на цих місцях треба провести ремонт. Наприклад, їх можна покрити шаром штукатурки.

Якщо ми говоримо про батареї, радіатори систем опалення, то важливо, щоб вони не закривалися меблями, шторами. Крім того, треба подивитися, як вони встановлені. Якщо вже їх міняли, то перевірити, чи не завужені діаметри трубопроводів, які підключаються до цих радіаторів. Бо таке часто трапляється, коли людина хоче міняти батарею, щоб вона була красивіша, але по факту робить гірше собі ж.
Вадим Литвин

Вадим Литвин

Голова Асоціації енергоаудиторів України

Врешті, треба подивитися і на двері, і за потреби, ущільнити їх. Фахівець зазначив, що на утримування тепла в кімнаті ніяк не впливає кількість меблів. Також особливого значення не мають килими. Тому якщо у когось вже зовсім холодна стіна, то можна додати зовсім трохи тепла, хоча це не матиме такого великого значення, як, наприклад, зовнішнє утеплення. За словами Литвина, тепловий опір стін набагато більший, ніж килимів, і це впливає не так на температуру, як на сприйняття людини.

Але загалом це максимум, який можна зробити в квартирі. Основна економія в багатоквартирних будинках, за словами Литвина, знаходиться в підвалах, на горищах та в місцях загального користування. І тут вже треба домовлятися із сусідами.

Що збереже багато тепла і грошей


Коли вже у квартирі зробили все можливе, слід іти до сусідів і разом збирати гроші на модернізацію інших частин будинку. Оскільки це працює так: якщо температура підвищиться в тамбурі, то тепліше буде і в квартирі. Якщо будуть розбиті шибки чи відкриті двері в місцях загального користування, то і в квартирах буде холодно.

Загалом багатоквартирний будинок – це варіант, коли треба домовлятися. Тоді ефект буде більший. Тобто, якщо утеплити трубопроводи на горищах, у підвалах, то це теж дуже хороший варіант з точки зору вкладень. Тепло не йтиме на вулицю. Крім того, в нових будинках, якщо побудовані в 2000-х і далі роках, є система так званого погодного регулювання, яка, як правило, не налаштована. І через це мешканці втрачають багато грошей, а їм просто треба провести налаштування, – пояснив Литвин.

Він наголосив, що правильно налаштована система погодного регулювання, по-перше, надасть економію з точки зору грошей, по-друге, може підвищити комфорт для жителів.

Власне ці кроки є по суті тим, що кожен може зробити зі своїм житлом просто зараз. І це не потребує значних капіталовкладень і достатньо швидко окуповується. А що стосується обігрівачів, то Литвин каже, що ці прилади працюють від електроенергії, але ми не знаємо зараз, чи вона в нас буде. Він наголосив, що якщо буде достатньо газу і не буде руйнувань, то можна буде пройти сезон з тими системами, які в нас вже є. Але якщо електроенергії не буде, то обігрівач точно не допоможе.

Як правильно грітися електропростирадлами


Раніше ми вже писали, що зараз популярними стали такі простирадла, які працюють від електроенергії. Всередину в них вшиті спеціальні елементи, які нагріваються, а режими можна контролювати перемикачами.

Проте вони не підійдуть кожному, адже є протипоказання. Наша редакція поговорила з лікаркою Анною Сєровою, яка пояснила, що спати з електропростирадлами не можна дітям, людям зі схильністю до підвищення тиску, з гіпертонічною хворобою чи онкохворим. Також особливо уважними треба бути вагітним, і не використовувати подібні прилади без консультацій з лікарями.

Читайте більше, чому не можна користуватися електропростирадлами деяким людям. Також ми детально розповідали про те, скільки коштує утеплити будинок ззовні. А тим, хто бажає купити генератор, експерт дав пояснення, який краще обрати для приватного будинку та що підійде для квартири.

Детальніше про підготовку до опалювального сезону читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.