Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без світла та зв'язку? Чи працюватиме мобільна мережа у разі блекауту

Через регулярні відключення світла у українців також зникає мобільний зв'язок

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Мобільний зв'язок також зникає разом зі світлом

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Під час регулярних відключень світла іноді спостерігаються також проблеми зі зв'язком. Однак українців турбує, чи працюватиме мобільний зв'язок у разі повного блекауту?

Про це повідомив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь в ефірі телемарафону.

Що буде зі зв'язком

У разі повної відсутності електроенергії мобільні оператори мають забезпечити зв'язок своїм абонентом протягом трьох діб. Такий же термін працюватимуть п'ять радіокомпаній та національний телемарафон, надалі ситуація залежатиме від доставки палива.

"Телебачення та радіо працюватимуть, у нас працюють середні хвилі, "Українське радіо", працює радіо у FM-діапазоні, де можна почути найнеобхіднішу інформацію", – зазначив експерт.

Також він порадив українцям придбати радіоприймачі на батарейках, тому що можливість повного зникнення мобільного зв'язку існує. Наразі у країні працюють 82% базових станцій. Після масованого ракетного удару по Україні перестали працювати близько 45% базових станцій мобільного зв'язку.

"Проблема в тому, що не можна під кожну базову станцію розмістити генератор. Коли зникає світло, всі з Wi-Fi мереж переходять на базову станцію і вона працює півгодини, замість двох передбачених", – пояснив Юрій Щиголь.

Наразі в Україні розташовані "пункти незламності", де є світло та незабаром буде мобільний зв'язок. Зараз проводиться робота, щоб забезпечити українців необхідними ресурсами. Столична влада та мобільні оператори підготували алгоритм безперебійної роботи на випадок блекауту.

Максимум станцій мобільного зв'язку будуть забезпечені генераторами. Йдеться про вишки загальнонаціонального масштабу, які забезпечують зв'язком усю Україну. А у Києві планують встановити 40 терміналів супутникового Інтернету Starlink. Такою технікою забезпечать районні лікарні та держадміністрації.

"Апокаліпсис" у столиці

Мер Києва Віталій Кличко не виключає можливості проведення евакуації зі столиці, хоча зараз такої потреби поки немає. Він попередив, що для української столиці цієї зими можливий сценарій "апокаліпсису", якщо російські авіаудари по інфраструктурі продовжаться. Тому мер Києва закликав громадян бути готовими до евакуації.

Він додав, що зараз роблять усе можливе, щоб цього не сталося. Однак у столиці все ще не вистачає пунктів незламності, щоб прийняти всіх 3,6 мільйона жителів міста у разі повних відключень.

Раніше ми розповідали, як працюватиме "Дія" без інтернету та мобільного зв'язку. Також ми писали, що ускладнює відновлення електропостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.