Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіяни знову масово атакують Україну: які наслідки ударів 5 грудня

Масштабна тривога у всіх областях України почалась після 13:00 у понеділок, 5 грудня, відомо про поранених і загиблих

Фото: Уніан, Олександр Старух. Колаж: Pro Гроші

Росіяни знову масовано обстрілюють Україну

Фото: Уніан, Олександр Старух. Колаж: Pro Гроші

У понеділок 5 грудня станом на 13:45 по всіх областях України, окрім тимчасово окупованого Росією Криму, було оголошено повітряну тривогу. Після попередніх масованих обстрілів ворога постраждала критична інфраструктура, і українці тривалий час у багатьох населених пунктах сиділи без світла.

Сайт Pro Гроші розповідає, які наслідки нової атаки росіян 5 грудня.

Вже о 13:42 у Полтавській обласній військовій адміністрації повідомили про роботу ППО. Місцеві жителі чули звуки вибухів у Кременчуці. Незабаром стало відомо і про роботу ППО на Харківщині.

У місцевих телеграм-каналах Донецької області жителі Краматорська та Слов'янська почали писати про те, що чули вибух, після чого нібито зникло світло. Крім того, нібито без електроенергії залишились люди у Дружківці, Костянтинівці, Добропілля та інших населених пунктах. Станом на 13:50 офіційного підтвердження інформації не було.

Про вибухи пишуть і у місцевих телеграм-каналах Дніпропетровської області.

Також стало відомо про те, що починаючи з 13:01 на Черкащині за розпорядженням "Укренерго" ввели спеціальні графіки аварійних відключень. Як повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, це пов'язано із можливими ракетними обстрілами по енергооб'єктах країни. Відключення стосуються відокремлених структурних підрозділів, які відомі з допису Табурця.

Близько 14:02 повідомили і про вибухи в Запоріжжі. Тим часом пресслужба Укрзалізниці попередила, що вже є кілька затримок поїздів через тимчасові знеструмлення, а саме:

  • №712 Київ-Краматорськ – 1 год.;
  • №111 Київ-Ізюм – 1 год. 33 хв.

Але решта поїздів продовжують рух, напоготові стоять резервні локомотиви, а посадка та висадка пасажирів триває через підземні переходи.

"Нагадуємо, що пасажири, які пропустять свій рейс через повітряну тривогу та зупинку громадського транспорту на шляху до вокзалів, мають можливість скористатися наступним рейсом у тому ж напрямку без зміни квитка", – додали в Укрзалізниці.

О 14:22 кореспонденти Суспільного повідомили, що вибухи чути і на Одещині. За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, на цей час над областю збили мінімум 3 російські ракети.

О 14:30 вибухи чути і в Київській області. Керівник ОВА Олексій Кулеба зазначив, що це працювало ППО, і небезпека залишається. У ефірі національного телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що можливі кілька хвиль ударів по критичній інфраструктурі України. Запускають ракети "традиційно" з районів Волгодонська та Каспійського моря, а також з кораблів у Чорному морі.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив, що у с. Новософіївка Запорізької області зруйновано декілька приватних будинків, там є травмовані. На місці працюють ДСНС та швидка. Звуки вибухів чути і у Вінниці.

Тим часом уже відомо про проблеми з електропостачанням у Житомирі, Одесі та Миколаєві, також у Кіровоградській області. Зокрема, в Одесі знеструмлені всі насосні станції та резервні лінії. Повністю без електропостачання залишилася Сумська область. Перебої зі світлом виникли і в Молдові. Голова Криворізької ОВА Олександр Вілкул написав у Телеграмі, що частина міста зараз без світла, відключено деякі котельні та насосні.

"Утримуємо систему на генераторах, на Макулан організовано підвезення води. Цистерни прибудуть о 15:30, місця роздачі дивіться на сайті та ФБ Міськводоканалу", – йдеться у дописі.

За новим повідомленням Кирила Тимошенка у Новософіївці внаслідок обстрілу росіян 2 людини загинули, а 2 отримали травмування. Однак інформація ще уточнюється.

Наслідки обстрілу Новософіївки
Фото: Telegram/Олександр Старух, Запорізька ОВА

О 15:00 кореспонденти Суспільного повідомили про вибухи в Херсоні. Крім того, за непідтвердженою інформацією вибухи чули і в окупованому Криму, а саме в Джанкої.

Фото збиття ворожої ракети над Київщиною опублікував начальник головного управління Нацполіції Київської області Андрій Нєбитов. Він додав, ППО працює ефективно, але небезпека досі є і виходити з укриттів не можна.

Робота ППО над Київщиною
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов

На жаль, зросла кількість жертв у Новософіївці.

"Внаслідок російських обстрілів поранено маленьку дитину – 1 рік і 10 місяців. Таким чином 2 людини загинуло, 3 поранено",повідомив Кирило Тимошенко.

Також він зазначив, що внаслідок атаки пошкоджено два інфраструктурних об'єкти. Одну людину госпіталізували. Це підтвердили і в Укренерго. Там також додали, що з цим пов'язані аварійні відключення світла.

Під час великої атаки на Україну одна з ракет впала і на території Молдови. Як повідомляє МВС країни, сталося це в Бричанському районі біля кордону з нашою державою, її виявили прикордонники. За інформацією в ЗМІ впала нібито ракета типу с-300, однак точної інформації поки немає. Зараз в регіоні посилили патрулювання.

Ракета в Молдові
Фото: Telegram/Moldova Liberă

Водночас Олександр Вілкул у Telegram написав, що можливі масштабні відключення світла через руйнування в енергетичній інфраструктурі.

"Шахтарі з шахт і люди з метро – виведені. Заряджайте павербанки, робіть запаси води, керівники підприємств всіх форм власності – відпустіть людей додому", – йдеться у повідомленні.

О 16:10 по Україні пішли відбої повітряних тривог. Станом на 16:16 карта виглядала так:

Фото: скриншот

Станом на 16:22 тривога досі залишається у Миколаївській, Донецькій та Луганській областях.

Проблеми з електроенергією вплинули на затримки в УЗ. Після відбоїв тривог стало відомо, що затримки відбуваються на таких рейсах:

  • №711 Київ – Краматорськ (+75 хв);
  • №35 Одеса – Перемишль (+73 хв, затримується на відправку);
  • №31 Запоріжжя – Перемишль (+31 хв, робота прикордонників).

При цьому кільцева електричка в Києві працює чітко за розкладом.

Станом на 16:35 повітряна тривога залишається в Луганській області та у Вознесенському районі Миколаївської області. Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що над областю збили до 10 російських ракет. При цьому ППО спрацювало на 100% і жодного влучання не зафіксовано.

Про те, що захисники повітряного командування "Схід" збили ще 15 російських ракет, повідомив і Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА. Водночас пресслужба Київської міської військової адміністрації повідомила, що попередньо в районі повітряного простору Києва було зафіксовано 10 ракет, з яких 9 знищили. Але поки це уточнюється.

О 16:45 тривогу скасували у всіх областях, окрім Луганської, де вона триває вже 244 дні.

Тим часом Нєбитов показав нові фотографії збитої на Київщині ракети. На місці працює поліція. Він закликав не ігнорувати сигнали повітряних тривог, і у разі нових негайно пройти в укриття.

Уламки ракети, яку збили на Київщині<br />
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов
Уламки ракети, яку збили на Київщині<br />
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов
Уламки ракети, яку збили на Київщині<br />
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов

Уламки ракети, яку збили на Київщині
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов

Уламки ракети, яку збили на Київщині
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов

Уламки ракети, яку збили на Київщині
Фото: Telegram/Андрій Нєбитов

Читайте детальніше про те, що відбувається зі світлом у різних областях через масований обстріл.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.