Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дістатися з пункту А до пункту Б. Як працюватиме транспорт під час блекауту

Розповідаємо, як під час блекауту зміниться робота автобусів, залізниці, таксі та іншого громадського транспорту

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія вже завдала вісім ракетних ударів по об'єктах інфраструктури

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія вже завдала вісім масованих ракетних ударів по енергетичних об'єктах інфраструктури. Проте влада запевняє, що на цьому ворог не планує зупинятися. Тому українцям потрібно бути готовими до нових обстрілів та можливих триваліших блекаутів.

Під час блекауту усі установи, банки, магазини, АЗС будуть працювати в обмеженому режимі. Змін у своїй роботі також можуть зазнати компанії, які надають транспортні послуги.

Розповідаємо, як під час можливого блекауту працюватимуть метро, автобуси, поїзди та таксі.

Громадський транспорт

Мер Києва Віталій Кличко повідомляв, що у разі повторного блекауту в столиці зупиниться рух метрополітену. Усі 45 підземних станцій метро працюватимуть як пункти тимчасового перебування людей та укриття під час тривоги. Вхід на станції буде безплатним, але при собі потрібно мати документ, що посвідчує особу.

На станціях підземки будуть доступними:

  • інтернет-зв’язок;
  • електроенергія (можливість підзарядити мобільні телефони та інші гаджети);
  • питна вода;
  • санітарні вузли.

Кличко застерігає, що середня температура на станціях метро становить 12-14 градусів тепла. Тому обов'язково треба одягати зимовий одяг та додатково мати теплі речі.

Також у випадку надзвичайної ситуації на всіх маршрутах наземного транспорту працюватимуть автобуси. Водночас мер повідомив, що проїзд буде безплатним.

Укрзалізниця

Голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін розповів НВ Бізнес, що УЗ готова до роботи під час блекауту.

"28 червня ми запустили процедуру підготовки компанії до зими. Десь на середину липня зрозуміли, що базовим сценарієм буде спроба російських військ відключити нам електроенергію та теплопостачання", — говорить Камишін.

Щоб пережити зиму без світла та тепла, в компанії розробили ряд заходів. Від зменшення площ виробничих приміщень, які обігріваються централізованим теплопостачанням, до резервування всіх вокзалів генераторами.

"Ми своїми силами та за підтримки партнерів заздалегідь забезпечили себе генераторами, буржуйками та дровами. На сьогодні у нас є готових 9 200 буржуйок та 15 тисяч кубів дров", — зазначив голова правління.

Під час попередніх масштабних відключень світла сервіси УЗ з придбання квитків працювали, однак можуть виникати проблеми на боці клієнта. Якщо у вас виникнуть проблеми, то варто йти на залізничний вокзал, де практично гарантовано буде світло, зв’язок та працюватимуть каси.

"Якщо буде потреба — збільшимо кількість кас та касирів. Поки що ми бачимо, що теперішніх каналів продажу достатньо в усіх містах України", – додав Камишін.

Навіть під час блекауту усі потяги, на які продані квитки, курсуватимуть. Вони не відправлятимуться раніше ніж за розкладом. Однак потяги дальнього слідування можуть затримуватися.

Автовокзали

Директор FlixBus в Україні, Польщі та країнах Балтії Міхал Леман повідомив НВ Бізнес, що компанія працюватиме так, як вже це робила на початку війни. Якщо будуть якісь обмеження з боку державних органів, то вони будуть дотримуватися цих рекомендацій.

Якщо у пасажира не буде інтернет-зв'язку, квитки можна буде купити за готівку на більшості головних автовокзалів, де зупиняються автобуси FlixBus.

За словами топменеджера FlixBus, графік руху та відправлення автобусів залишиться без помітних змін. Якщо ж вони відбудуться, пасажири, які купили квиток, отримають інформацію про це через той канал, яким купили квиток — sms, email, push-повідомлення в мобільному додатку.

Найсвіжіша інформація про розклад відображатиметься на сайті, а також надходитиме до агентств-партнерів та на автовокзали. Скоригований розклад можна буде дізнатися у касирів.

Uber

"Ми не плануємо припиняти роботу в українських містах навіть у разі тривалого відключення електроенергії", — запевняє генеральна директорка Uber в Україні Катерина Нетименко.

Вона зазначає, що перш за все, Uber є онлайн-платформою. Тож усі основні процеси, які дозволяють водіям та пасажирам знаходити одне одного для здійснення поїздки, вимагають Інтернету. У випадку, якщо смартфон користувача не має доступу до мобільного зв’язку чи Wi-Fi, є можливість замовити авто через десктопну версію платформи або забронювати поїздку заздалегідь — до 30 днів наперед.

У разі проблем з доступом до інтернету, готівка буде найпростішим варіантом для розрахунку.

Нетименко каже, що це не виключає можливість безготівкової оплати. Наприклад, якщо під час замовлення поїздки користувач вибирає оплату карткою, після короткої верифікації сервіс блокує відповідну суму коштів на ній. Після завершення поїздки сервіс списує заблоковані гроші зі вказаної картки. Крім того, існує функція передоплати майбутніх поїздок Uber Cash, яка дозволяє заздалегідь поповнити акаунт користувача і сплачувати з нього поїздки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи працюватиме мобільна мережа під час блекауту. Також ми розповідали, як працюватиме Дія без інтернету та зв'язку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.