Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Несправедливість по-українськи: чому в одному будинку відключають світло не всім

Розповідаємо, чому у сусідів є світло під час відключень електроенергії, а у вас немає

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як працюють графіки відключень електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час стабілізаційних відключень електроенергії деякі споживачі помічають, що коли в їхній квартирі пропадає світло, то в сусідів постачання не припиняється.

Компанія YASNO, що входить до групи ДТЕК, пояснила, чому так відбувається.

Чому у сусіда є світло, а у мене немає

У таких випадках є два варіанти:

  1. У вас трапилася аварія. Дізнатися, чи це так, можна у чат-боті оператора системи розподілу.
  2. Кожен будинок підключений до загальної електромережі. Тому у сусідніх будинках (або навіть під'їздах) може працювати декілька ліній електропередач, які належать до різних груп і відключаються за різними графіками.
  3. Якщо у сусідів взагалі не вимикають, швидше за все, вони підключені на лінію із критичним об'єктом.

Ще одна важлива річ: компанія не може вирахувати комбінації, які трапляються в окремих будинках. Наприклад, може статися аварійне відключення, а потім стабілізаційне, і в результаті – будинок без світла досить тривалий час.

Види відключень електроенергії

Усі відключення для населення можна поділити на 2 типи: аварійні та стабілізаційні.

Аварійні відключення можуть бути:

  • екстреними, які пов'язані із воєнними діями. Вони можуть статися, якщо через обстріли пошкоджено чи зруйновано енергооб'єкти;
  • локальними, коли енергомережі на конкретній обмеженій території виходять з ладу.

Важливо: такі відключення неможливо передбачити, для них не існує графіків.

Стабілізаційні відключення відбуваються для балансування роботи енергомереж за графіками. Такі відключення ініціює НЕК Укренерго.

Це відбувається, коли обсяг генерації стає меншим за обсяг споживання. Або інфраструктура настільки пошкоджена, що не може передавати споживачам необхідну потужність. Тому поки триває ремонт, постачання світла необхідно тимчасово обмежувати.

При стабілізаційних відключеннях ситуація більш прогнозована, тому є можливість скласти орієнтовний погодинний графік відключень.

Чому не всі можуть знайти свій будинок у графіку відключень

YASNO пояснюють, що у Києві є близько 5 000 будинків, які мають складну і специфічну конфігурацію підключення, і в таких будинках різні квартири підпадають у різні гілки відключень.

Тому, щоб не надавати неточну інформацію, адреси таких будинків будуть тимчасово виключені з сервісу перевірки графіків відключень. Це означає, що ті, хто проживає за цими адресами, поки що не можуть дізнатися, коли в них вимикатимуть світло.

YASNO зазначили, що вже працюють над розв'язанням цієї проблеми й зовсім скоро в них буде уточнена інформація від оператора системи розподілу й за такими адресами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що не варто робитии під час відключень електроенергії. Також ми розповідали, які існують способи освітлення приміщення без електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.