Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будьте обережні! Що не варто робити під час відключень електроенергії

Жителів столиці закликають не користуватися ліфтами під час стабілізаційних відключень світла

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кількість екстрених викликів на деблокування ліфтових кабін збільшилась через відключення світла

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через аварійні та стабілізаційні відключення електропостачання в Києві збільшилась кількість викликів на деблокування дверей ліфтової кабіни. Тому киян закликають відмовитись від користування ліфтами під час відключень електроенергії.

Таке повідомлення опубліковали на сайті Київської міської державної адміністрації.

Оскільки можливі певні відхилення від графіків, варто планувати свій час так, щоб перестати користуватися ліфтами за 30-40 хвилин до початку відключення.

Що робити, якщо ви застрягли в ліфті

Рятувальники нагадують мешканцям столиці правила, яких слід дотримуватися, якщо "застрягли" у ліфті:

  1. Заспокойтеся і постарайтеся зрозуміти, що нічого страшного не сталося і не варто панікувати.
  2. Не натискайте на всі кнопки поспіль, не стрибайте в ліфті і не намагайтеся відчинити двері кабіни самостійно.
  3. Скористайтеся кнопкою виклику диспетчера чи номером телефону аварійно-ліфтової служби та повідомте про проблему, що виникла, та своє місцеперебування.

    Зазвичай у ліфтових кабінах або ж у під’їзді є оголошення з номером телефону гарячої лінії компанії, яка обслуговує ліфт, – сфотографуйте його заздалегідь або запишіть. Якщо такої інформації немає, зверніться до керуючої компанії, ОСББ чи ЖЕКу, що обслуговує ваш будинок, з проханням, щоб розмістили контактні телефони аварійно-ліфтової служби, за якими громадяни можуть сповістити її про зупинку ліфтової кабіни.
  4. У разі, якщо диспетчер чи аварійно-ліфтова служба не відповідають або не мають можливості приїхати, зателефонуйте до служби "101". Інформація надійде оперативним черговим аварійно-рятувальних бригад вашого району та міста загалом, тож на допомогу приїдуть рятувальники, не задіяні в ліквідації інших надзвичайних ситуацій.
  5. Якщо у вас при собі немає телефону або відсутній мобільний зв’язок, покличте на допомогу мешканців будинку, які живуть поруч або проходитимуть повз, та попросіть, щоб викликали відповідну службу.
  6. Якщо в очікуванні аварійної служби вам стало спекотно, розстебніть або зніміть верхній одяг. За наявності води, пийте її помірно. Якщо стан не поліпшився, покладіть речі на підлогу і присядьте, витягнувши ноги.
  7. Після приїзду аварійної бригади чітко виконуйте всі її інструкції.

Як дізнатися, коли у вас не буде світла

Подивитися графік відключення електроенергії у вашому місті можна на сайті компанії, що обслуговує ваш регіон:

Раніше сайт Pro Гроші писав, у яких областях відключення електроенергії триватиме цілодобово. Також ми розповідали, у яких випадках можна платити менше за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.