Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення електроенергії: що потрібно зробити українцям, щоб залишитись зі світлом

Щоб уникнути постійних відключень електроенергії, українці повинні самостійно скоротити споживання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям необхідно самостійно скоротити споживання електроенергії на максимум

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці самі можуть сприяти припиненню віялових відключень електроенергії, треба лише добровільно знизити споживання щонайменше на 10-15%. Навіть економія на рівні 3-5% буде корисною для енергосистеми.

Про це у своєму інтерв'ю повідомляє голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Скільки потрібно заощаджувати електрики

Навіть коли в пікові години вся країна буде економити 5% електроенергії, це обернеться в сотні мегаватів потужності, неспожитої в мережі, а це значно полегшує роботу диспетчерів і роботу енергосистеми. Якщо економія електроенергії буде складати 10-15% та більше, це може дозволити уникнути примусових відключень світла.

Серед електроприладів, якими доволі часто користуються українці, є електрична плита, вона споживає 4-8 кВт. Далі йдуть такі прилади:

  • калорифер, кондиціонер, бойлер та масляний обігрівач – по 2-3 кВт;
  • пральна машина – від 2 до 2,5 кВт;
  • мікрохвильова піч та електрочайник – по 1,5-2 кВт;
  • фен, пилосос, праска – по 0,5-1,5 кВт;
  • комп'ютер – 0,4-0,8 кВт;
  • холодильник – 0,3-0,6 кВт;
  • телевізор – 0,1-0,4 кВт.

Чому економія електроенергії так важлива в пікові години

Під час пікових навантажень з 17:00 до 23:00 та з 07:00 до 10:00 різко збільшується споживання електроенергії. Вранці навантаження на енергосистему зростає – люди готують сніданки та збираються на роботу, використовуючи багато електроприладів. Увечері також навантаження на мережу різко збільшується – приготування вечері, прання, використання бойлера.

У мирні часи енергетики могли маневрувати потужностями, але зараз ситуація змінилася. Маневрування можливе за рахунок теплових та гідроелектростанцій. Через літні посухи ГЕС не можуть працювати на повну потужність. Тож для маневру залишаються переважно теплові електростанції, а вони якраз зазнали найбільших руйнувань.

Способи економного споживання електроенергії

  • використовувати електроприлади оптимізовано (до правил оптимізації відноситься прання при температурі не більше ніж 40°, повне заповнення посудомийки та пралки, відсутність великої кількості льоду в холодильнику);
  • тримати температуру у приміщенні на одному рівні (зазвичай комфорт досягається при 22 градусах вдень та 15 градусах вночі);
  • не використовувати світло даремно;
  • поставити дома LED-лампи (вони мають низький показник енергоспоживання);
  • купувати енергоефективну побутову техніку (енергоефективні прилади максимально скорочують споживання електрики, але результат роботи при цьому не страждає).

Раніше ми розповідали, як відключають електроенергію. Також ми писали, що можна приготувати, якщо немає світла. Більше про віялові відключення світла читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.