Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не змогли вибратися з ями? Що відбувалося з акціями "Роснафти" у 2022 році

Динаміка акцій найбільшої приватної нафтовидобувної компанії агресора за перші півроку

Фото: Роснафта, pexels. Колаж: Pro Гроші

"Роснафті" так і не вдалося вийти на свої довоєнні показники

Фото: Роснафта, pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує отримувати величезний прибуток від продажу нафти та спонсорувати ним війну проти українців. Не останню роль цьому процесі відіграє державна нафтовидобувна компанія "Роснафта".

Pro Гроші розповідають, що відбувалося з акціями "Роснафти" у 2022 році.

За даними фінансового майданчика Investing.com, рік компанія розпочала з хорошими показниками, які доходили до 570 рублів за акцію, після чого почалося невелике зниження, яке закінчилося різким обвалом.

Фото: Investing.com

Цей обвал стався за кілька днів до початку повномасштабної війни Росії проти України, у 20 числах лютого акції впали нижче 310 рублів.

Після ситуація на біржі стабілізувалася і вже на початку квітня стався різкий стрибок майже до 450 рублів. Вже за кілька днів пік згладився до 400 рублів, а в другій половині місяця цінні папери опустилися нижче 400 рублів.

У травні та квітні акції коливалися, то різко виростаючи вище 400, то падаючи до 360 рублів.

Наступний серйозний обвал стався у липні. У середині місяця акції впали до 315 рублів і до кінця місяця змогли піднятися до 350 рублів і трохи вище.

Фото: Investing.com

Серпень "Роснафта" почала падінням до 320 рублів і до другої половини місяця акції змогли зрости понад 350 рублів.

З моменту першого серйозного обвалу минуло майже півроку, але кремлівська компанія так і не змогла піднятися на рівень 500 рублів за акцію.

Відмова від російської нафти

Безпрецедентна агресія Росії змусила багато країн переглянути свою енергетичну політику. На жаль, далеко не всі члени світової спільноти і особливо в Європі можуть різко відмовитися від російських ресурсів через сильну залежність.

В одному з європейських пакетів санкцій нарешті з'явилася заборона на імпорт російської нафти, проте все не так просто.

Норма стосується лише чорного золота, яке постачається морем і не діє на трубопровідну нафту, яка постачається нафтопроводом "Дружба", що проходить через територію України.

Також агресор вимудрився знайти обхідні шляхи та продає свою нафту до країн Азії. Найактивніше кривавий ресурс продають Індія та Китай.

Але все ж таки процес триває і все більше країн вирішують відмовитися від путінської нафти. Першими це зробили США, до кінця року постачання має припинити Великобританія, а з листопада – "вірний друг" РФ Сербія.

Щоправда, Сербія відмовилася від кривавого ресурсу вимушено, через санкції, які можуть її торкнутися, але все ж таки це важливий крок, адже раніше Белград заявляв про повну неможливість зміни шляхів постачання.

Раніше ми писали про топ-5 найбільших енергетичних компаній світу та розповідали, які країни вже відмовились від кривавого газу агресора.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.