Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вистачить на перший час: якими продуктами треба запастись на випадок теракту на ЗАЕС

Розповідаємо, про купівлю яких продуктів українцям варто подбати заздалегідь, до відновлення усіх логістичних процесів після аварії на ЗАЕС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли про запас продуктів на випадок теракту на ЗАЕС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тема небезпеки підриву російськими окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) продовжує хвилювати усіх українців. Хоча міжнародна спільнота продовжує сумніватися у тому, що росіяни зважаться на такий серйозний крок, українська розвідка запевняє: російські військові вже підготувалися до такого розвитку подій.

Тим часом, зважаючи на небезпеку, українцям порадили, якими продуктами варто запастися на випадок теракту на Запорізькій ЗАЕС. Серед них:

  • сублімовані продукти (каші, супи, вермішель);
  • розчинні напої в герметичних упаковках — кава, чай, сухе молоко;
  • консерви м'ясні, рибні, овочеві;
  • хлібці та печиво в упаковках, енергетичні батончики;
  • горішки в пачці чи в банках;
  • шоколад;
  • сухофрукти;
  • каші швидкого приготування без окропу (гречка, перловка, кускус, вівсянка, кіноа, манка).

Фахівці також попереджають про заборону вживати продукти з власного саду чи городу. Небезпечними для здоров'я стануть продукти, які зберігалися у квартирах з відкритими вікнами чи кватирками у момент вибуху на ЗАЕС.

Їсти й пити можна буде лише їжу, яка зберігалася :

  • у закритих контейнерах;
  • у герметично закупорених банках;
  • у холодильниках та морозильних камерах.

Важливо також запастися водою, з розрахунку по 3 літри на людину на один день для пиття та приготування їжі, а також по 10-12 літрів на кожного для особистої гігієни.

Що зараз відбувається на ЗАЕС

3 липня мер Енергодара Дмитро Орлов поспілкувався з журналістами "Українського радіо" та розповів, що деякі колаборанти, які раніше погодилися співпрацювати з окупантами, вже виїхала з міста.

"Сподіваємося, що не на вікенд, а на постійне місце проживання. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – їх небагато, до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня", – розповів він.

Таким чином він підтвердив заяву ГУР Міноборони України про те, що із ЗАЕС почали вивозити частину персоналу. Він також зазначив, що на територію ЗАЕС вибухівку завезли ще у 2022 році. Тоді росіяни замінували периметр станції та все узбережжя Каховського водосховища.

З початку цього року окупанти закладали міни по периметру міста, серед яких були поля сільськогосподарського призначення. Очевидно, таким чином вони готувалися до контрнаступу ЗСУ.

Яким територіям загрожує вибух на ЗАЕС

На думку спеціалістів Державної агенції з управління зоною відчуження, у випадку аварії на Запорізькій атомній електростанції зона відчуження може становити близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Радіація від вибуху розповсюджуватиметься залежно від вітру. Але під загрозою опиниться не тільки Україна, а й частина територій Білорусі, Росії та Європейського Союзу. Загальна площа забруднених територій сягатиме приблизно 2 мільйони кілометрів квадратних. На думку представників агенції, вся Запорізька область стане непридатною для життя.

Раніше в НБУ розповіли, як теракт на Каховській ГЕС вплине на українську економіку. Також ми писали, що українська влада говорить про події на Запорізькій АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.