Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не лише Польща. Хто постраждав від ракетної атаки РФ і кому буде найважче

Розповідаємо, чи підлягає відновленню після потужних руйнувань енергосистема України і як постраждали інші країни від РФ

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ракетний обстріл РФ приніс багато горя не лише Україні

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія вчинила черговий теракт проти України 15 листопада 2022 року. Ракетну атаку на мирні українські міста назвали чи не найбільшою з початку повномасштабної війни. Основною ціллю ворога знову стала енергетика.

Окрім масштабів, атака вразила світ своєю нахабністю — вперше її наслідки по-різному відчули за межами України такі країни як Молдова, Угорщина та Польща. Сайт Pro Гроші разом з експертом розбирається, у що перетворюється цей конфлікт, кому він загрожує і що чекає на українців.

Що сталося?

У другій половині дня 15 листопада Російська Федерація декілька годин поспіль обстрілювала територію України ракетами та запускала безпілотники. За останньою інформацією Повітряних сил оборони України, РФ запустила 96 крилатих ракет у декілька хвиль, більшість збила українська ППО, але частина таки влучила у ціль.

Попри суттєві ураження енергетичної інфраструктури, українців залякати не вдалося, але паніка поширилась на інші країни і не без причин.

Унаслідок ракетних обстрілів України без світла залишилася значна частина сусідньої Молдови через автоматичне відключення ліній електропередач. В Угорщині прем’єр-міністр Віктор Орбан скликав екстрене засідання РНБО, оскільки зупинився нафтопровід Дружба, що перекачує транзитом російську нафту через Україну до Європи.

Найбільше постраждала Польща, на чию територію впали дві ракети російського виробництва із комплексу С-300 і вбили двох людей. У країні вже заявили, що не мають доказів, що це була навмисна атака на Польщу і що ці ракети взагалі випустили росіяни, тож застосовувати ні 4 ні 5 статті НАТО не будуть. Але прецедент створено, і всі погодились, що у будь-якому випадку його винуватець — Росія, яка обстрілювала Україну, зокрема й західні області.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що війна переходить у іншу фазу.

Ми бачимо, що конфлікт розширюється і зростає російська агресія, зачіпає багато прилеглих країн. Ми бачимо в Молдові проблеми, в Угорщину через пошкодження лінії електропередач зупинилися поставки нафти. Що стосується Польщі, це всім зрозуміло, що ця агресія розповсюдилась вже і на них. Тому відсидітися іншим країнам за спиною України, мабуть, не вдасться.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

На думку експерта, врегулювати ситуацію може лише надання Україні більшої кількості зброї, а особливо систем ППО і стримуючих засобів.

Чому Угорщина так запанікувала?

Орбан навіть скликав термінове засідання РНБО, коли чорне золото перестало надходити до країни. Омельченко наголошує, що вся справа в тому, що Дружба — це основне джерело поставки російської нафти, яку Угорщина купує зі знижкою.

Якщо цього маршруту не буде, Угорщині доведеться шукати інші джерела, що буде набагато дорожче. Це означатиме, що ціни на нафтопродукти в Угорщині можуть збільшитись, а одним із головних аргументів Орбана та його партії полягає в тому, що вони стримують низькі ціни на нафтопродукти. Тому це може вдарити по політичній еліті — по правлячій партії Угорщини, — пояснює експерт.

Причину проблем у Молдові назвати важко, офіційна версія — одна з ліній електропередач, що забезпечує надходження електроенергії з Румунії, автоматично відключилася через обстріл. Однак Омельченко не виключає, що деякі деталі не розголошуються задля безпеки або з інших причин.

Для того щоб конфлікт не розповсюджувався на територію НАТО, необхідно захистити небо України у першу чергу, але цього недостатньо. До того часу, поки не буде ракетного паритету між Росією і Україною, агресор продовжить обстрілювати нашу енергетичну систему. І якою б вона не була надійною, в якийсь момент вона може не витримати, — попереджає експерт.

Блекаут можливий?

На думку директора енергетичних та інфраструктурних програм — так, можливий і такий варіант розвитку подій, але це найкритичніший сценарій. І це не тому, що наша енергосистема якась не така, а через те, що її нещадно обстрілює ворог, порушуючи таким чином усі закони війни.

Омельченко каже, що такий сценарій можна попередити і не допустити, але потрібно діяти на випередження.

Запобігти цій гуманітарній катастрофі можна лише двома способами — поставками в Україну нових систем ППО та наданням нам систем стримування, тобто систем, які можуть дістати до глибокого тилу ворога.

Що загрожує іншим країнам?

Якщо цього не буде зроблено, конфлікт розповзеться ще далі, тож можлива суттєва енергокриза в Європі, яка торкнеться країн НАТО.

У цьому випадку ракети, які потрапили на територію Польщі, можуть бути відправною точкою у збільшенні підтримки Україні, навіть якщо НАТО і не вживатиме жодних заходів безпосередньо проти РФ.

Чи можемо ми докупити електроенергію?

Наразі в системі серйозний дефіцит, тож теоретично Україна могла б купити певні обсяги у сусідніх країн, але все не так просто.

Ми можемо купити, але зараз наша система працює ненадійно, бо постійно перебуває під обстрілами. І система оператора Євросоюзу не впевнена, що в таких умовах технологічно можливо постачати великі обсяги електроенергії, хоч в нас і відбулася синхронізація, — пояснює аналітик.

Але технологічні проблеми навіть не на першому плані, головною проблемою є ціна, яка на європейському ринку значно вища. Наші ринки мають різні моделі, немає трейдерів, які могли б дорого купувати там електроенергію і дешево продавати тут.

До чого готуватися українцям?

Експерт запевняє, що будь-які пошкодження можна відновити, але на все потрібен час і захист від нових обстрілів.

В нас не вистачає нових трансформаторів, а в ЄС ми не можемо їх купити, оскільки вони не підходять для нашої системи.

Вони розраховані на інший клас напруги, і Україні, мабуть, доведеться робити якесь індивідуальне замовлення, що вимагає значних часових витрат.

Прогнози зараз робити не можна, оскільки ніхто, окрім обмеженого кола фахівців, не знає, які саме об’єкти були пошкоджені і наскільки.

І ніхто об’єктивну картину вам не намалює, оскільки по-перше, це дуже важко оцінити, а по-друге, не можна цю інформацію надавати у загальний доступ, бо цим може скористатися ворог. Треба розраховувати на те, що поки йде війна, будуть і планові відключення, і аварійні, з різним ступенем регулярності, — попереджає Омельченко.

Він закликає не впадати в паніку, але бути готовим до того, що зима буде складною, і без відключень світла її пройти не вдастся, як би не хотілося. Саме зимовий період буде найскладнішим, оскільки від електроенергії залежить ще й опалення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку допомогу вже можуть отримати мешканці Херсонщини і розповідав, як деокупація нових регіонів змінить економічне життя всіх українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.