Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуватись до нової реальності? Як деокупація Херсона змінить економічне життя українців

Разом з експертами розбираємось, звідки Україна має брати гроші на відновлення зруйнованих регіонів і як це вплине на пересічних громадян

Фото: Зеленський, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після деокупації нас чекає багато економічної роботи

Фото: Зеленський, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В історію назавжди увійде дата 11 листопада 2022 року, як день деокупації значної частини Херсонщини та звільнення самого Херсона від російських окупантів. Це чергова перемога для ЗСУ та кожного українця, який вболівав за свою країну та працював на неї в тилу.

Після таких подій завжди сподіваєшся на велике полегшення в усіх сферах, зокрема, в економічній. Чи так це насправді і чи змінить це витрати пересічних українців, сайт Pro Гроші розбирався з експертами.

Член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповідає, що ця деокупація вже не вплине ані позитивно, ані негативно на ціни всередині країни, оскільки звільнення припало на той період, коли весь врожай вже або знищений, або розкрадений окупантами.

Так само впливу не буде і на курс долара в обмінниках, хіба що на нього перестане тиснути психологічний фактор.

Якби ми повернули собі Херсонщину до того, коли почався збір врожаю, той врожай був би не знищений, а опинився на внутрішньому економічному ринку. Зараз весь врожай або розкрадений, або знищений, тобто очікувати, що щось різко зміниться, не варто. Окрім психологічного піднесення, це не вплине суттєво на ситуацію.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Відкривається новий фронт

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов наголошує, що після військового звільнення Херсона та значної частини області, нас чекає відкриття нового фронту — економічного.

В рамках цієї боротьби Україна має забезпечити гідну допомогу усім постраждалим людям, тим, хто пережив окупацію або воліє повернутися у рідні краї, а також настирливо вимагати від Заходу передачі заморожених активів агресора.

Важко сказати, як це вплине на економічне життя, оскільки на сьогодні ми не маємо всієї інформації про те, в якому стані інфраструктура міста та інших територій. Але у будь-якому випадку, це новий виклик для нашої соціальної сфери, волонтерів та грантодавців.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Спочатку необхідно підрахувати збитки, потім зрозуміти, якою є потреба у гуманітарній допомозі, адже люди здебільшого взагалі не працювали ці вісім місяців окупації.

Першими емоціями у всіх були "Перемога! Все буде Україна". У мене теж, але зараз відкривається новий фронт — економічний. Тобто потрібно спочатку зробити аудит цих територій, оцінити їх стан, а потім вже робити якісь економічні прогнози, — каже аналітик.

У будь-якому випадку, на відновлення потрібні значні витрати і грошей на це у бюджеті немає, але платити маємо не ми, а країна-агресор, переконаний Лупоносов.

Треба вимагати репарації та контрибуції від РФ, це стосується не лише Херсонщини, а й іншої території, але оскільки зрозуміло, що Путін ніколи не погодиться на це добровільно, можна зробити це й у примусовому порядку.

Йдеться про величезні заморожені російські активи на сотні мільярдів доларів, які сконцентровані у країнах Заходу, зокрема США, Великій Британії та ЄС.

Війна вже йде майже рік і Лупоносов наголошує, що ці гроші по праву належать Україні, як країні, що піддалася варварському нападу сусіда.

Ці питання зараз потрібно підіймати. Україна не є безприданницею, це заможна країна, на яку напали, і вона має право претендувати на ці гроші. Тому зараз треба і економічно, і політично звертатись до наших гарантів, щоб вони почали передавати нам ці гроші, — пояснює економіст.

За словами експерта, тепер у України є нові аргументи і після звільнення Херсона ніхто не має сумніватися, що ми переможемо та повернемо під свій прапор усі окуповані міста, включно із Донецьком, Луганськом та Севастополем.

Що потрібно зробити для людей?

Українці, які мужньо витримали вісім місяців окупації, зараз, як ніколи, потребують соціальної підтримки та бодай зняття фінансового навантаження.

Наприклад, споживчі кредити, які не обслуговувались весь цей час з об’єктивних причин, не мають стати для них тягарем. Потрібно домогтися того, щоб до цих людей хоча б не писали колектори, а банки не нараховували пеню та відсотки, не застосовували інших покарань, які псують кредитну історію.

Треба ретельно продумати алгоритм дій на такі випадки та прояснити, що робити із боргами за комунальні послуги, розробити програми фінансової підтримки.

Отже, деокуповані території ворог жахливо сплюндрував, тож поки навіть з цих надзвичайно родючих та цінних земель не варто очікувати профіциту. Вони вимагатимуть відновлення, а відповідно і витрат, але гроші потрібно не тягнути з бюджету, а домагатися передачі заблокованих активів Російської Федерації.

Саме за рахунок цих коштів ми могли б відбудувати усе зруйноване, використавши на власний розсуд, їх вистачить на усе необхідне зараз та в подальшому.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку допомогу вже можуть отримати мешканці Херсонщини і розповідав, який поштовий сервіс відновлює роботу на деокупованих територіях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.