Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київстар, Vodafone та Lifecell готуються до блекауту: чи будуть українці взимку зі зв'язком

Розповідаємо, хто з мобільних операторів зовсім не готовий до чергових відключень світла

Фото: Київстар/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Мобільні оператори мають забезпечити безперебійну роботу мережі у разі блекауту

Фото: Київстар/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час минулих блекаутів українці стикнулися з проблемами мобільного зв'язку та інтернету. Київстар, Vodafone та Lifecell мали підготуватися до чергових можливих відключень електроенергії цієї осені та зими, аби забезпечити безперебійну роботу зв'язку та мобільного інтернету, однак наразі оператори не готові на всі 100% до цього.

Про це йдеться на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку (НКЕК).

Як оператори мають підготуватися до блекаутів

Наразі всі українські мобільні оператори повинні забезпечити автономність та безперервність надання послуг своїм абонентам протягом 3 діб, аби не допустити проблем зі зв'язком, як під час минулих блекаутів.

Основними показниками готовності операторів до блекаутів цього осінньо-зимового періоду є:

  • кількість електрогенераторів для забезпечення зв’язком критично необхідних об’єктів по кожній з областей;
  • рівень забезпечення пально-мастильними матеріалами для джерел резервного електроживлення;
  • кількість автономних джерел живлення та резервування їх роботи по об’єктах у кожній з областей;
  • готовність операторів оперативно реагувати на втрати резервів та замінювати генератори, що вийшли з ладу, на інші.

У НКЕК пояснили, що в результаті проведених перевірок Київстару, Vodafone та Lifecell, були виявлені певні порушення у всіх трьох операторів.

"Ми двічі йшли назустріч операторам та своїм рішенням продовжували термін усунення порушень, зазначених у приписах, на додаткових 30 днів, адже із розумінням ставимося до тривалості процедур пошуку, купівлі та встановлення генераторів та АКБ", – йдеться у повідомленні.

Хто з операторів найбільш не готовий до чергових відключень світла

Наразі не всі оператори вжили необхідних заходів для забезпечення автономності та безперебійної роботи зв'язку. Це було виявлено під час перевірки готовності операторів до тридобового блекауту.

"Змушені констатувати, що остання проведена перевірка готовності до тридобового блекауту в мережі Lifecell у Рівненській області показала готовність до забезпечення зв’язком для менш ніж 50% критично важливих об’єктів з необхідного мінімуму в цьому регіоні", – зазначили у НКЕК.

Комісія звернулася до Lifecell з проханням негайно усунути ці порушення та належним чином підготуватися до чергових блекаутів. Якщо мобільний оператор цього не зробить, то на нього можуть накласти штрафні санкції.

Чи будуть блекаути взимку

За словами голови Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергія Дяченко, зараз для відновлення енергосистеми вже зроблено багато, але досі продовжуються ремонти великої кількості обладнання. Та навіть попри це, під час опалювального сезону дефіциту в енергосистемі можна й уникнути.

Раніше ми розповідали, чи працюватимуть банки зимою без світла. Також ми писали, скільки можуть тривати відключення світла в Україні під час холодів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.