Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідки ракетних ударів: під загрозою опинився газопровід "Дружба"

Через масовані ракетні обстріли по Україні Європа ледь не залишилася без російського газу

Фото: УНІАН, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Транзит російського газу через Україну опинився під загрозою

Фото: УНІАН, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Частина природного газу, яка все ще надходить через Україну в Європу, перебуває під загрозою після того, як окупанти обстріляли енергетичну інфраструктуру України.

Про це повідомив колишній глава Оператора ГТС Сергій Макогон у коментарі для Bloomberg.

Він зазначає, що аварійні відключення електроенергії на виробничих підприємствах та інших об’єктах інфраструктури України, загрожують паралізувати трубопровід, через який транспортується газ.

"Атака Росії на газодобувні та електричні мережі України може пошкодити транзит", – каже Макогон.

Російські удари зупинили потоки нафти на українській ділянці південної гілки трубопровідної системи "Дружба" на декілька годин у середу, 24 листопада.

Зазначимо, що газовий маршрут через Україну залишається останнім для російських постачань до європейських країн.

Яке майбутнє очікує на Газпром

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами й розповідає, якою буде подальша доля Газпрому на міжнародному ринку та всередині РФ і чи побачимо ми його повний крах.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповідає, що Газпром втратив репутацію та величезні ринки збуту, а також став токсичною компанію.

Думаю, що на багато років Газпром втратив можливості для відновлення свого бізнесу, для ведення прибуткової діяльності. Щоб якось відновити цю прибутковість, знадобляться 10 або навіть 15 років і лише за умови, що в Росії зміниться політичне керівництво.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Однак наразі передумов для банкрутства та повного краху Газпрому немає і не передбачається. Так, компанія втратила обсяги видобутку і ринки збуту, але високі ціни на енергоносії та підтримка з боку держави можуть довго тримати її на плаву.

Вони можуть реалізовувати природний газ через проєкти Сахаліну, та сама "Сила Сибіру" транспортує газ до Китаю. Плюс компанія є системоутворюючою, тож у разі чого буде підтримана державою, тому я поки що не бачу можливості того, що Газпром збанкрутує, — каже Омельченко.

Експерт наголошує, що Газпром до того ж виконує функції компанії для відмивання грошей російської еліти через експорт газу та інші, більш хитрі схеми.

Про інші сценарії майбутнього Газпрому читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у чому звинувачує Україну Газпром. Також ми розповідали, хто відповідальний за підриви "Північних потоків".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.