Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз має попередні домовленості щодо постачання газу через Baltic Pipe, однак є проблема

За словами голови компанії, постачання газу саме через цей газопровід – це дуже важливо для України

Колаж: Pro Гроші

В Україні є спецфонд для імпорту газу

Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз має попередні домовленості про постачання газу через газопровід Baltic Pipe з Норвегії до Польщі. Однак вільних коштів, щоб закупити 1 мільярд кубометрів, зараз у компанії немає.

Про це повідомляє голова правління НАК Юрій Вітренко, пише Інтерфакс-Україна.

"Ми можемо зараз отримувати газ через цю трубу, і ми маємо попередні домовленості з постачальниками такого газу, і є навіть вільна потужність у трубі, яку, так би мовити, неформально залишили саме для Нафтогазу, для України", – каже Юрій Вітренко.

Однак поки що у компанії немає необхідних коштів для того, щоб імпортувати газ через Baltic Pipe за поточними цінами.

"Але проблема в тому, що один мільярд кубометрів, який ми могли б купити через цю трубу для споживання майбутньої зими, коштує два мільярди доларів за поточними цінами. Нафтогаз зараз не має таких грошей, щоб купити цей газ", – сказав Вітренко.

В Україні є спецфонд для імпорту газу, який мав наповнюватися, однак він поки що порожній. За словами голови Нафтогазу, постачання газу через Baltic Pipe – це дуже важливо для України.

"Це добре, що з'явився такий додатковий варіант отримувати точно не російський газ для України, і ми ним скористаємося, коли буде можливість", – сказав голова Юрій Вітренко.

Наскільки скоротилися поставки газу в ЄС

Після повномасштабного вторгнення Росії до України, Європейський Союз різко скоротив споживання російського газу.

За словами голови Представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса, у лютому 2022 року, коли почалася повномасштабна війна в Україні, 40% природного газу до ЄС надходило з Росії. Нині поставки скоротилися до 9% від загальних обсягів.

Раніше на сайті Pro Гроші вийшов матеріал, де ми розказали, чим ЄС буде заміняти російський газ. Також ми писали, як зміняться ціни на газ перед опалювальним сезоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.