Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС суттєво скоротив поставки газу з Росії через війну в Україні – нові показники

В Євросоюзі зрозуміли, що Москва – ненадійний постачальник, на якого не варто розраховувати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поставки російського газу в Європу скоротилися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Росії до України Європейський Союз різко скоротив споживання російського газу.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв'ю "РБК-Україна".

За словами Маасікаса, у лютому 2022 року, коли почася повномасштабна війна в Україні, 40% природного газу до ЄС надходило з Росії. Нині поставки скоротилися до 9% від загальних обсягів.

"У лютому 40% природного газу в ЄС надходило з Росії. Зараз це 9%, без формальних санкцій щодо цього", – зазначив посол.

Він пояснив, що у ЄС зрозуміли: РФ не може бути надійним постачальником блакитного палива.

"ЄС та його держави-члени докладають цілеспрямованих зусиль, щоб повністю позбутися російського імпорту", – наголосив Маасікас.

Водночас, посол зазначив, що не вважає доречним обговорювати, як ці санкції можуть вплинути на економіку ЄС.

"Тут в Україні люди вмирають щодня, на лінії фронту і цивільні. Ці санкції призначені для впливу на Росію, і вони впливають сильно", – підсумував дипломат.

"Газпром" раптово припинив експорт в Італію

Російський монополіст "Газпром" в суботу, 1 жовтня, оголосив про зупинення транспортування російського газу через територію Австрії.

Вранці того ж дня про отримання повідомлення "Газпрому" щодо неможливості постачання газу через Австрію поінформувала італійська енергокомпанія Eni. Незабаром російський монополіст підтвердив цю інформацію.

"Транспортування російського газу за контрактами "Газпром експорту" через Австрію призупинено через відмову австрійського оператора підтверджувати транспортні номінації", – заявили в компанії.

Також у "Газпромі" додали, що причина пов'язана із регулятивними змінами, які відбулися в Австрії наприкінці вересня. Там зазначили, що працюють над вирішенням проблеми "спільно з італійськими покупцями".

Раніше ми писали, що "Газпром" скоротив експорт майже на 40% з початку цього року. Також ми повідомляли, що Європа знайшла спосіб компенсувати постачання газу з Росії іншим видом палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.