Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На світовому ринку серйозні проблеми? Яка вартість нафти 14 серпня

Розбиралися, що впливає на світові ціни на "чорне золото" в середині серпня та чому трейдери ігнорують проблеми в Європі та Китаї

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту продовжують знижуватися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 14 серпня, світові ціни на нафту продовжують знижуватися. Причина – відтік коштів інвесторів із ризикованих активів через сигнали нової хвилі кризи на китайському ринку нерухомості.

Про це повідомляє enkorr.

Вартість нафти 14 серпня

За даними експертів, на світовому ринку "чорного золота" на початку нового тижня встановлені такі ціни:

  • жовтневі ф'ючерси на Brent подешевшали на лондонській біржі ICE Futures на $0,84 (0,97%), до $85,97 за барель. У п'ятницю Brent здорожчала на $0,41 (0,5%), до $86,81 за барель;
  • вересневі ф'ючерси на WTI на цю мить дешевшали на Нью-Йоркській товарній біржі на $0,85 (1,02%), до $82,34 за барель. За попередню сесію контракт здорожчав на $0,37 (0,5%), до $83,19 за барель.

Як випливає курс долара на вартість нафти

Експерти кажуть, що зміцнення курсу долара США сприяє скороченню привабливості вкладень у сировинні товари. Доларовий індекс ICE додає 0,12% під час торгів.

Що відбувалось з нафтою минулого тижня

Минулого тижня Brent подорожчала на 0,7%, WTI – на 0,5%. Обидва сорти завершили у плюсі сьомий тиждень поспіль через побоювання дефіциту нафти на світовому ринку. Очікування, що американська економіка зможе уникнути рецесії, попри посилення грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою (ФРС), підтримували прогнози попиту.

При цьому скорочення постачань нафти з Саудівської Аравії на світовий ринок викликає побоювання скорочення пропозиції.

"Трейдери надмірно фокусувалися на економічній ситуації в США, ігноруючи серйозні проблеми в Європі й Китаї. Їм давно потрібно було повернутися до дійсності", - зазначає засновник Vanda Insights Вандана Харі.

Що буде з цінами на нафту у найближчому майбутньому

Як ми писали раніше, експерти кажуть, що барель нафти марки Brent коштуватиме 86 доларів у грудні 2023 року, а вже у другому кварталі 2024 року ціна зросте до 93 доларів за барель.

Разом із цінами зростає і світовий попит. Goldman Sachs зафіксував таке зростання до рекордних 102,8 млн барелів на день у липні. Через збільшення попиту у другому півріччі 2023 року прогнозують помірно більший дефіцит, ніж очікувалося раніше. Він може становити у середньому 1,8 млн барелів на добу.

До того ж очікується, що у 2024 році цей дефіцит може становити 0,6 млн барелів на добу.

Генеральний директор Exxon Mobil Даррен Вудс також заявив, що компанія очікує рекордного попиту на нафту в цьому та наступному роках. На його думку, через це ціни на енергоносії можуть зрости у другій половині року.

Що буде з цінами на пальне взимку

Як розповів аналітик Олександр Сіренко в коментарі сайту Pro Гроші, наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

Експерт говорить, що великого попиту на сировину не буде. Адже для 5 генераторів потрібно пального, як на одну автівку.

Так, минулої зими спочатку, коли люди почали купувати генератори, був попит і на пальне. Всі побігли з каністрами купляти той бензин, аби ним запастися. Але це було один раз. Потім ті каністри лежали у людей досить довго і на заправку ніхто не їздив, – розповідає Олександр Сіренко.

Раніше ми писали про те, чому російська нафта втрачає покупців. Також ми розповідали, яка країна почне отримувати ще більше російської нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.