Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приріст цін на нафту може сягнути рекорду – чого чекати

Розповідаємо, що відбувається на світовому ринку нафти 31 липня та до чого готуватися

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Нафта на шляху до найбільшого місячного приросту за рік

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 31 липня, ціни на нафту дещо знизились. Водночас вони продовжили коливатися на рівні тримісячних максимумів. До того ж липень може завершитися з найбільшим місячним приростом за більш ніж рік.

Про це пише Reuters.

Які ціни на нафту 31 липня

Станом на 31 липня ф'ючерси такі (за барель):

  • марка Brent – 84,69 долара (ціна впала на 30 центів);
  • марка West Texas Intermediate – 80,36 долара (ціна впала на 22 центи).

Видання зауважує, що ціни на нафту зростають п'ятий тиждень поспіль. Все через те, що у всьому світі скорочуються поставки нафти. До того ж ціни підтримує очікування припинення підвищення процентних ставок у США.

Зокрема, у п'ятницю Brent і WTI встановилися на найвищих рівнях з квітня. До того ж очікується, що липень завершиться найбільшим місячним зростанням цін на нафту із січня 2022 року.

Що провокує зростання цін

Коливання цін відбувається на фоні очікування того, що Саудівська Аравія продовжить добровільне скорочення видобутку нафти на 1 мільйон барелів на день ще на місяць. Тобто щонайменше до кінця вересня. Очікується, що про таке рішення Саудівська Аравія може оголосити на п’ятничній зустрічі ОПЕК+.

"Ціни на нафту зросли на 18% із середини червня, оскільки рекордно високий попит і скорочення поставок у Саудівській Аравії призвели до повернення дефіциту, а ринок відмовився від песимізму щодо зростання", – пояснили аналітики Goldman Sachs 30 липня.

Що буде з цінами на нафту у найближчому майбутньому

Прогнозують, що барель нафти марки Brent коштуватиме 86 доларів у грудні 2023 року, а вже у другому кварталі 2024 року ціна зросте до 93 доларів за барель.

Разом із цінами зростає і світовий попит. Goldman Sachs зафіксував таке зростання до рекордних 102,8 млн барелів на день у липні. Через збільшення попиту у другому півріччі 2023 року прогнозують помірно більший дефіцит, ніж очікувалося раніше. Він може становити у середньому 1,8 млн барелів на добу.

До того ж очікується, що у 2024 році цей дефіцит може становити 0,6 млн барелів на добу.

Генеральний директор Exxon Mobil Даррен Вудс також заявив, що компанія очікує рекордного попиту на нафту в цьому та наступному роках. На його думку, через це ціни на енергоносії можуть зрости у другій половині року.

Раніше ми писали про те, чому російська нафта втрачає покупців. Також ми розповідали, яка країна почне отримувати ще більше російської нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.