Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На світовий ринок зерна насувається масштабна криза? До чого готуватися Україні

Розповідаємо, який природний катаклізм суттєво змінить ціни на зернові не тільки у світі, а й в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 та 2024 роках зерно в Україні коштуватиме дорожче

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На глобальному ринку зерна незабаром розпочнуться зміни, які можуть негативно повпливати на економіки провідних держав світу. Мова про кліматичний феномен El Niño, який спостерігається раз на кілька років.

Про це пише Bloomberg Economics.

За словами науковців, нова фаза екстремальних посух та повеней по всьому світу вже розпочалася, вона продовжиться у 2024 році. El Niño негативно вплине на світову економіку, адже природні катаклізми провокують неврожайність по всьому світу, а тому зростають ціни на продовольство та енергетику.

Як фактор El Niño впливає на світову інфляцію

У публікації зазначається, що в попередні періоди El Niño світові ціни на нафту зростали на 3,5%, а вартість інших товарів – на майже 4%.

Оскільки фактор El Niño безпосередньо впливає на глобальні ціни, можна очікувати, що сільськогосподарська продукція теж подорожчає. Це неминуче вдарить по українській економіці.

Так, за підрахунками аналітиків, виробництво зернових у нашій країні скоротилося майже вдвічі за останні два роки. У 2023-2024 маркетинговому році експорт кукурудзи та пшениці знизиться ще на шість і десять мільйонів тонн відповідно.

До того ж через війну Україна не може використовувати для експорту дешеві логістичні опції, а тому чистий прибуток із продажу зернових у нашій країні поступається іншим державам.

Як відсутність зернового коридору вплине на Україну

Ми вже писали, що українські аграрії опинилися перед новим викликом – продавати зерно за межі країни майже нереально, адже Росія блокує поставки українського зерна.

Ця ситуація може вплинути на можливість аграріїв засіювати нові площі, а також кардинально змінити ринкові процеси, вважає виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

Зокрема, за його словами, після зупинки зернової угоди з Росією аграріям доведеться знизити ціну на свою продукцію, що може негативно позначитися на їхній фінансовій стабільності.

Експерт зазначив, що ситуація в аграрному секторі вимагає уваги, адже величезний внутрішній ринок та його зв'язок з зовнішніми факторами має потенціал вплинути на економічну динаміку країни.

Нагадаємо, ми вже писали про те, як зміниться експорт українського зерна.Також ми розповідали, як тимчасовий український зерновий коридор може вплинути на ситуацію в Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.